×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Framtidsjobben finns i vård och omsorg

2012-01-25, Tidningenvision.se

Unga som vill vara säkra på jobb i framtiden ska sikta på en omsorgsutbildning. Även tandsköterskor och högskoleingenjörer kommer att bli högt eftertraktade, visar SCB:s nya prognos.

I dagsläget är arbetsmarknaden för tandsköterskor ganska balanserad, vilket betyder att det utbildas ungefär lika många som det finns jobb för. Men så blir det inte i framtiden. Om det även i fortsättningen bara utbildas cirka 200 tandsköterskor per år samtidigt som majoriteten av de yrkesverksamma går i pension kommer det år 2030 att fattas nästan 8 000 tandsköterskor visar Statistiska Centralbyråns prognos över utbildning och arbetsmarknad.
 
Framtidsutsikterna är liknande för flera andra yrken. Störst efterfrågan blir det på arbetskraft inom vård och omsorg, framför allt inom äldreomsorgen eftersom andelen äldre, personer över 65 år, i Sverige väntas öka med drygt 30 procent de närmaste tjugo åren. Totalt kommer det år 2030 att saknas 170 000 utbildade inom vård och omsorg, mest gymnasieutbildade men även sjuksköterskor, och i viss mån läkare.
 
På listan över framtidens eftertraktade grupper finns också bland andra speciallärare, fritidsledare, tandhygienister, kemister och biomedicinare.  Gymnasie- och högskoleingenjörer får också lätt att hitta jobb; år 2030 kommer antalet gymnasie- och högskoleingenjörer ha minskat till knappt 150 000 samtidigt som det kommer att behövas 200 000.
 
Sämre långsiktiga framtidsutsikter har ekonomer, socionomer, personalvetare och beteendevetare. Visserligen kommer det att behövas fler anställda i de yrkena också, men utbildningarna lockar allt fler samtidigt som pensionsavgångarna inte är lika stora som i andra grupper. Med dagens utbildningstakt kommer till exempel antalet socionomer öka med 50 procent till 2030, och även om det kommer att behövas fler inom äldreomsorgen finns det risk för överskott, konstaterar SCB.
 

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb