Framtidsjobben finns i vård och omsorg
2012-01-25, Tidningenvision.se
Unga som vill vara säkra på jobb i framtiden ska sikta på en omsorgsutbildning. Även tandsköterskor och högskoleingenjörer kommer att bli högt eftertraktade, visar SCB:s nya prognos.
I dagsläget är arbetsmarknaden för tandsköterskor ganska balanserad, vilket betyder att det utbildas ungefär lika många som det finns jobb för. Men så blir det inte i framtiden. Om det även i fortsättningen bara utbildas cirka 200 tandsköterskor per år samtidigt som majoriteten av de yrkesverksamma går i pension kommer det år 2030 att fattas nästan 8 000 tandsköterskor visar Statistiska Centralbyråns prognos över utbildning och arbetsmarknad.
Framtidsutsikterna är liknande för flera andra yrken. Störst efterfrågan blir det på arbetskraft inom vård och omsorg, framför allt inom äldreomsorgen eftersom andelen äldre, personer över 65 år, i Sverige väntas öka med drygt 30 procent de närmaste tjugo åren. Totalt kommer det år 2030 att saknas 170 000 utbildade inom vård och omsorg, mest gymnasieutbildade men även sjuksköterskor, och i viss mån läkare.
På listan över framtidens eftertraktade grupper finns också bland andra speciallärare, fritidsledare, tandhygienister, kemister och biomedicinare. Gymnasie- och högskoleingenjörer får också lätt att hitta jobb; år 2030 kommer antalet gymnasie- och högskoleingenjörer ha minskat till knappt 150 000 samtidigt som det kommer att behövas 200 000.
Sämre långsiktiga framtidsutsikter har ekonomer, socionomer, personalvetare och beteendevetare. Visserligen kommer det att behövas fler anställda i de yrkena också, men utbildningarna lockar allt fler samtidigt som pensionsavgångarna inte är lika stora som i andra grupper. Med dagens utbildningstakt kommer till exempel antalet socionomer öka med 50 procent till 2030, och även om det kommer att behövas fler inom äldreomsorgen finns det risk för överskott, konstaterar SCB.