×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Chans till mer ledighet i Piteå kommun

2012-01-25, Tidningenvision.se

Ellenor Sundström är strålande glad. Nu kan hon få ytterligare sex semesterdagar. Efter hårt lobbande har facket fått kommunen att säga ja till inväxling av semesterdagstillägget.

Fakta

Så här ser läget ut runtom i landet:

Arbetsgivaren sagt ja till byte av semesterdagstillägg mot längre semester: Örebro, Botkyrka, Piteå, Oxelösund, Pajala, Oskarshamn, Lekeberg , Kristianstad, Nacka, Västervik, Sävsjö, Växjö, Huddinge, Trollhättan, Nyköping, Järfälla, Surahammar, Tyresö, Uddevalla, Lindesberg, Sundbyberg, Kalmar, Sollentuna, Upplands Bro, Kungälv

Här pågår diskussioner mellan Vision och arbetsgivaren: Lidköping,Nynäshamn, Skellefteå, Sundsvall, Åre, Hofors, Sala, Vallentuna, Luleå, Landskrona, Danderyd, Sandviken, Sigtuna, Borlänge, Halmstad, Katrineholm, Vingåker, Eksjö, Hudiksvall, Upplands Väsby, Mark, Ljusdal, Boden, Storfors, Östhammar, Härjedalen, Färgelanda, Trelleborg, Vellinge, Svedala, Västerås, Umeå, Orsa, Torsby, Jönköping, Åstorp, Eskilstuna, Kinda, Göteborg, Bengtsfors, Tibro, Krokom, Rättvik, Östersund, Alingsås, Tingsryd, Umeå, Västra Götalandsregionen

Arbetsgivare som sagt nej*: Hallstahammar, Bräcke, Svenljunga, Dals-Ed, Kristinehamn, Stockholm, Töreboda, Södertälje, Emmaboda, Falkenberg, Norrtälje, Vännäs, Värnamo, Norrköping, Mönsterås, Kramfors, Vara, Söderhamn, Enköping, Hallsberg, Gislaved, Munkedal, Timrå, Mölndal, Härryda, Landstinget Jönköping, Landstinget Kronoberg, Region Skåne, Landstinget Västernorrland, Landstinget Västmanland, Örebro läns landsting, Stockholms läns landsting (*men många av Visions lokalavdelningar planerar att lyfta frågan igen)

Frågan har inte varit aktuell: Dorotea, Malå, Uppvidinge, Hedemora, Aneby, Söderköping, Ragunda, Robertsfors, Gullspång,Överkalix, Båstad, Landstinget Gävleborg.

(Undersökningen är inte komplett, det saknas svar från vissa kommuner och landsting.)

Piteå dansar och ler. Det är namnet på stadens musikfestival, men just nu är det även en lämplig beskrivning på hur många kommunanställda känner sig.

– Det känns som om det regnar manna från himlen. Det här blir ett enormt lyft i tillvaron. Det är nästan för bra för att vara sant, säger Ellenor Sundström, hemtjänstchef i Piteå.

I slutet av förra veckan skrev kommunen och alla fackförbund förutom Kommunal ett avtal som innebär att semesterdagstillägget – de extrapengar man har rätt till varje semesterdag - kan bytas mot längre semester. För anställda under 40 år handlar det om 5 dagar och för äldre blir det 6 dagar.

– Jag är snart 60 år och har större behov av ledighet än pengar. Jag kanske kan resa lite mer och så har jag barnbarn att vara med. Det blir inga problem att fylla den lediga tiden, säger Ellenor Sundström.

Peter Forss, ordförande i Visions Piteå-avdelning, är lika glad.
– Jag är skitnöjd. Det kändes jäkligt bra när jag fick veta att kommunstyrelsen hade sagt ja. Och det känns positivt att vi är en av de kommuner som är först ut här i norr. Det visar att vi är en framåt kommun.

Peter Forss har drivit frågan hårt under ett års tid. Han har bearbetat både politiker och tjänstemän.
– I samtal med kommunalråd och personalchef har jag poängterat att inlösen av semesterdagstillägget kan vara ett sätt att bli attraktivare som arbetsgivare.

Det argumentet landade väl. Piteå kommun har svårt att rekrytera personal, i synnerhet tekniker. Malmfälten, som kan ge högre löner än kommunen, suger åt sig arbetskraften.

– Ska vi ha tekniker är arbetsgivaren piskad att lyfta blicken och hitta andra sätt att locka personal, säger Peter Forss.

Stefan Larsson, Piteås personalchef, är upprymd när Tidningen Vision når honom per telefon.
– Jag har just varit och skrivit på avtalet. Beslutet har fått ett fantastiskt nottagande, medarbetarna är mycket glada.
– Vi ser det här som en pusselbit för att bli en bra arbetsgivare. Det blir ett sätt för oss att lättare kunna rekrytera småbarnsföräldrar.

Rent praktiskt kommer det gå till så att varje anställd får ansöka om inlösen av semesterdagstillägg. Överenskommelsen gäller ett år i taget och chefen kan säga nej om verksamheten anses bli lidande. I Piteå har man beslutat att endast sjuksköterskor ersättas med vikarie.

– Ens kamrater får jobba mer när man är borta. Men självklart ställer vi upp på varandra, säger Ellenor Sundström.

Karin Warne

karin.warne@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb