×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Vision varnar för sämre pensioner

2012-02-08, Tidningenvision.se

Många anställda, främst på kommunala bolag, har fått erbjudanden om att teckna alternativa pensionslösningar. Nu slår Vision larm om ett växande fenomen som riskerar att försämra din pension.

Fakta

Avtala inte bort din tjänstepension om du inte vet att du har kunskap om hur du ska förvalta pengarna. Alternativa pensionslösningar ger ytterst sällan högre pension.

Tänk på att kollektivavtalets olika delar greppar i varandra. Byter du tjänstepension förlorar du exempelvis även efterlevandeskyddet.

Det finns inget i kollektivavtalen som tillåter alternativa pensionslösningar, förutom för en ytterst liten grupp. Om frågan blir aktuell, kontakta Vision centralt.
 

Utöver den allmänna pensionen och eventuellt privat pensionssparande sätter din arbetsgivare av pengar till tjänstepension. De flesta anställda inom kommun- och landstingssektorn har i dag samma avtal för tjänstepensionen, och möjligheten att avtala om andra, alternativa, pensionslösningar finns i princip bara för de allra högsta cheferna.

Trots det har det visat sig att fenomenet med alternativa pensionslösningar har slagit sig in på bred front, långt utanför de chefsgrupper som kollektivavtalet syftar på. Vissa kommuner och framförallt kommunala bolag har erbjudit alternativa pensionslösningar till stora grupper av anställda med högre inkomster. Utvecklingen tog rejäl fart 2009–2010.

Vision går nu ut och varnar för att teckna en så kallad alternativ pensionslösning.

–Sälj inte bort ditt kollektivavtalade skydd. Vårt pensionsavtal är billigare och bättre. Det ger också en bättre pension såvida du inte själv är väldigt aktiv och har stor tur, säger Ulrika Öberg, ombudsman med ansvar för pensioner på Vision.

Hon pekar också på att kollektivavtalens delar hänger ihop. Tecknar man en egen, alternativ pensionslösning, förlorar man också andra förmåner, exempelvis efterlevandeskyddet.

När det gäller den ekonomiska utdelningen får Ulrika Öberg stöd av pensionsbolaget Alecta, som förvaltar tjänstepensioner för privatanställda tjänstemän. Det har visat sig att det sällan är lönsamt för den enskilde att byta till den form av pensionslösningar som nu är aktuella, menar Alecta. Så gott som alla större börsbolag har också övergett de alternativa pensionslösningarna.

Varför är det då fler som erbjuds alternativa pensionsavtal? Ulrika Öberg pekar på två tänkbara förklaringar. Dels har många pensionshandläggare pensionerats utan att bli ersätta, vilket gjort att det saknas kunskap på kommunernas personalavdelningar. Dels har försäkringsbolagen blivit allt mer aktiva i att sälja in sina egna pensionslösningar.
 
 

Oscar Magnusson

oscar.magnusson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb