×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Tvingas rapportera om mediakontakter

2012-02-09, Tidningenvision.se

Anställda inom Hällefors kommun ska prata med chefen efter kontakt med nyhetsmedier, enligt kommunens nya policy. Men det strider mot yttrandefriheten.

Hällefors kommuns informationspolicy från 2004 behövde uppdateras, ansåg kommunstyrelsen och antog en ny i förra veckan. I den står bland annat att medarbetare som har haft kontakt med media i sitt arbete bör informera sin närmaste chef eller kommunens informationsansvarige om det.

–Det där känns inte bra alls. Jag tycker att policyn strider mot meddelarskyddet och yttrandefriheten,
där ju själva idén är att man ska kunna prata med media anonymt om till exempel missförhållanden, säger Åsa Tillberg, jurist på Vision.

Enligt henne är det dock inte helt ovanligt att kommuner skapar en policy som inte följer lagen om yttrande- och meddelarfriheten.

–Offentligt anställda har dessutom en vidsträckt yttrandefrihet, och begränsas bara av förtal, hets mot folkgrupp och sekretess.

Enligt kommunstyrelsens ordförande i Hällefors, Ritha Sörling (S), är tanken en ”öppenhetsprincip” inom kommunen.

–Vi tycker att vi ska se vad vi gör allihop. Det handlar om ren informationshantering.

Men om man vänder sig till media anonymt ska man inte behöva meddela sin arbetsgivare enligt lag.

–Vi har inte tänkt på det ur det perspektivet. För är man anonym går man knappast till sin chef.

Nej, men om man inte gör det bryter man ju mot kommunens policy.

–Ja, jag ska läsa igenom handlingen en gång till för att se om vi behöver formulera om oss där, för vi kan ju inte förbjuda folk att prata anonymt med media.

Men när det gäller medarbetare som väljer att inte vara anonyma i media, kan Ritha Sörling inte se något problem med att de tvingas prata med sina respektive chefer.

–Om du står för ett uttalande i media, vad är det då för konstigt att säga det till chefen? Det vore snarare det ultimata så att man kan nå en lösning på det eventuella problemet.

Mikael Friman i Visions avdelningsstyrelse i Hällefors ställer sig tveksam till hur kommunen tänkt.

–Man har nog inte tagit beslutet med ond avsikt, utan det handlar kanske om att de inte har koll.

I veckan ska Visions avdelningsstyrelse diskutera hur man ska bemöta policyn.

Ritha Sörling tänker inte berätta för kommunchefen att hon har intervjuats i det här ärendet.

–Nej, jag är politiker, vet du, jag har ingen chef, även om kommunchefen och jag dryftar det mesta. Dessutom ingår kontakter med media i min arbetsbeskrivning, så det är inget konstigt.
 

Lotta Ekstedt

lotta.ekstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb