×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Så togs Svante emot som Christina

2012-02-09, Tidningenvision.se

Christina Lindmark är den enda kvinnan på sin avdelning på Göteborg Energi. Men det har inte alltid varit så. För elva år sedan var hon Svante.

Fakta

• Visa att du inte tycker att det är okej om det skämtas om HBTQ-personer på ett dåligt sätt. Konfrontera personen
eller bara gå därifrån.

• Om en kollega blivit utsatt för trakasserier, erbjud ditt stöd och uppmärksamma din chef eller fackliga representant på problemet.

• Utgå inte från att alla är heterosexuella. Ställ hellre frågor som "vad heter din partner?" och "lever du tillsammans med någon?".

• Om det inte finns någon bemötandepolicy på arbetsplatsen, se till att ni upprättar en.

Läs mer på Vision.se/hbtq

Christina Lindmark är trans­sexuell. Det betyder att hon identifierar sig som kvinna, och biologiskt sett är man.

– Jag har alltid gillat att klä mig i klänningar och andra typiska kvinnokläder, och trodde därför först att jag var transvestit. Men jag har allt mer kommit att känna mig transsexuell, säger hon och drar sitt axellånga röda hår bakom örat.

Hon jobbar som automations­ingenjör på Göteborg Energi. Här har hon jobbat i nästan 25 år, men bara i elva år som kvinna. Innan dess smög Svante, som hon då hette, med sina känslor, och varje dag efter jobbet bytte hon om till kvinnokläder.

Men det var förstås jobbigt att inte kunna vara den hon faktiskt var, och Christina Lindmark provade försiktigt att gå ut och handla i kläder som aldrig tidigare hade kommit utanför hennes dörr.

– Det var nervöst, men inte så hemskt som jag hade trott. Några personer kanske tittade lite extra på mig bara.

Så småningom kom hon också i kontakt med en grupp transpersoner i Göteborg via nätet, som fick henne att inte känna sig så ensam. Stödet från gruppen hjälpte henne att vid 56 års ålder komma ut som den hon är, både privat och på arbetsplatsen.

– Mina kolleger tog det jättebra. Jag har faktiskt funderat på varför, med tanke på att det ju finns arbetsplatser där det inte alls är så lätt.

Christina Lindmark berättar om en bekant som jobbade på ett välkänt storföretag i fordonsbranschen i Göteborg som blev trakasserad på sin arbetsplats när hon berättade att hon var transsexuell, och inte heller fick stöd av ledningen. Hon blev i stället tvungen att säga upp sig.

– Min teori om varför det funkar så bra här är att mina kolleger är smarta och skickliga personer. De har inget behov av någon hackkyckling, för de vet att de är bra på det de gör och de mår bra själva.

Harri Lötjönen och Karl-Erik Blom har jobbat med Christina Lindmark i ungefär 20 år. De bekräftar att de inte har några problem med sin transexuella kollega.

– En del blev förstås små­chockade och ramlade nästan av stolen när Svante blev Christina bara från en dag till en annan, berättar Harri Lötjönen.

Kort efter att Christina Lind­mark hade berättat skulle personalen åka på kryssningskonferens till Åland. Och redan då verkade det som att alla respekterade hennes identitetsbyte. Och till och med vågade skoja med henne om det. Karl-Erik Blom minns att han på skämt krävde att hans numera kvinnliga kollega skulle vara snyggt klädd på båten.

– Och jag var väl ganska snyggt klädd också, säger Christina Lindmark kaxigt och ler, och Karl-Erik Blom håller med.

Christina Lindmark säger att hon har tur som har hamnat på en sådan accepterande arbetsplats. Men hon tror inte att hon hade fått jobbet om hon hade gått ut med sin transsexualitet på jobbintervjun för 25 år sedan. I dagarna går Christina Lindmark i pension, men om hon skulle gå på en anställningsintervju i dag skulle hon inte tveka att visa sitt rätta jag.

– Hela samhällets attityder har förändrats mycket bara de senaste åren.

Så en artikel om transsexualitet på arbetsplatsen är onödig?

– Nej, för jag tror att det kan vara svårt att förändra attityder på vissa arbetsplatser och man måste ha stöd från både kollegor och arbetsgivare. Så det är jättebra att andra arbetsplatser får se hur bra det kan fungera.

Lotta Ekstedt

lotta.ekstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb