– Tänk dig att någon har ett 40-årskalas, fördrinken är drucken, alla skrattar och pratar och ljudnivån stiger hela tiden, så är det här.
Orden kommer från Ingela Linhav Eriksson. Som skolassistent sitter hon i receptionen på Sätoftaskolan i Höör. Några steg bort ligger ingången till matsalen, med sitt ständiga flöde av människor, och en korridor där eleverna kan gena till och från slöjdsalen. Tyst är det bara på skolloven.
– Jag har börjat vänja mig. Men ibland kommer det in folk som reagerar på ljudnivån, som säger att detta hade jag aldrig stått ut med. Då kan det ändå vara förhållandevis tyst, säger Ingela Linhav.
Hon känner sig ofta ganska tom i huvudet när hon kommer hem. Kollegan Gitt Reuter har haft problem med spänningshuvudvärk och smärta i nacke och axlar – typiska stressymptom.
problemet är lokalerna. Elevantalet på Sätoftaskolan har växt de senaste åren, skolan är trångbodd och andra utrymmen går inte att vaska fram. Eftersom en skolassistent i första hand är ett administrativ nav på skolan, inte en receptionist eller allmän hjälpreda blir det också ett problem att receptionen är så lätttillgänglig.
– Arbetsuppgifter som skulle tagit en halv dag kan ta två dagar i stället, säger Ingela Linhav Eriksson.
Hon räknar upp några av sina arbetsuppgifter: fakturor, betyg, elevvårdskonferenser, scheman, enkäter, nationella prov – allt ska passera skolassistenternas händer. De ständiga avbrotten blir ett stressmoment.
Och, konstaterar Ingela Linhav Eriksson, det är svårt att säga nej när en lärare eller elev ber om hjälp. Man vill ju vara till lags.
Sedan skolassistenterna vänt sig till facket har en ombudsman från Vision besökt skolan och krävt att kommunen ska agera mot den höga ljudnivån. Vissa förbättringar har också skett.
Numera försöker man hålla en dörr, där det tidigare varit mycket elevspring, stängd. Även en passage från personalrummet har stängts.
Skolans rektor Anna Sjöbeck har också uppmanat skolassistenterna att oftare stänga dörren till arbetsrummen för att få arbetsro.
– Det har skett klara förbättringar, springet i korridoren har minskat markant. I de befintliga lokalerna tror jag inte att man kan göra mer, säger Anna Sjöbeck.
Hon nämner också att det inletts ett arbete för att tydliggöra vilka rutiner och arbetsuppgifter skolassistenterna ska ha. På så sätt minskas risken att skolassistenterna tyngs av arbetsuppgifter de egentligen inte ska göra, menar hon.