×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Lerum vill privatisera lönehanteringen

2012-02-17, Tidningenvision.se

Lerums kommun vill lägga ut lönehantering och IT-support på entreprenad. Visionavdelningen är kritisk till hur upphandlingen går till.

Den borgerliga majoriteten i Lerums kommun har ett klart uttalat mål att så stor del som möjligt av kommunens verksamhet ska drivas på entreprenad.  

Kommunen har tidigare beslutat att införa så kallad utmaningsrätt. Det går i korthet ut på att den som vill driva en verksamhet åt kommunen på entreprenad kan utmana den kommunala verksamheten. Om kommunen anser att utmaningen är intressant ska en upphandling sedan göras enligt konstens alla regler, det finns alltså ingen automatik som säger att just utmanaren kommer att vinna upphandlingen.

Lerums kommun har beslutat att acceptera en utmaning och nu förbereds en upphandling som rör lönehanteringen och IT-support. Totalt berörs omkring tio anställda, hälften medlemmar i Vision. Kommunens egen verksamhet kommer inte att få delta i upphandlingen.

Göran Hagström, Visions avdelningsordförande i Lerums kommun, säger att facket inte har något emot entreprenader i princip om det visar sig att priset och kvaliteten blir bättre. Men i det här fallet tycker han att jämförelsen mellan dagens kommunala lönehantering och det pris och den kvalitet kommunen tror att man kommer att få efter en privatisering är orättvis.

–I det här upphandlingsunderlaget missar man ett antal detaljer som vi gör i dag. Därför kan det se billigare ut att lägga ut verksamheten på entreprenad men i gengäld får kommunen inte samma service. Det blir inte en schysst konkurrensutsättning av den kommunala verksamheten om vi inte får konkurrera på lika villkor, säger Göran Hagström.

Sektorschefen Björn Ek tillbakavisar dock kritiken.
­
–Vi har gjort en jättedetaljerad kartläggning tillsammans med berörda enhetschefer och personal och kvalitetssäkrat det både en och två gånger. Jag känner mig helt säker på att vi har gjort vad vi har kunna för att få med allt, säger Björn Ek.

Målet är att det privata företaget som vinner upphandlingen ska ta över i januari 2013. Eftersom det ska bli en verksamhetsövergång ska de anställda som vill få följa med till det nya företaget.

–Det finns givetvis en oro runt det här hos medlemmarna om vad som ska hända, det är många frågor, säger Göran Hagström.

Nu riktar facket in sig på att hjälpa de berörda medlemmarna så mycket som möjligt.

–Vi ska måna om att övergången för medlemmarna blir så korrekt som möjligt och att arbetsgivaren har en handlingsplan för de medlemmar som väljer att inte väljer att gå över till det privata företaget utan vill stanna i kommunen.
 

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb