Lerum vill privatisera lönehanteringen
2012-02-17, Tidningenvision.se
Lerums kommun vill lägga ut lönehantering och IT-support på entreprenad. Visionavdelningen är kritisk till hur upphandlingen går till.
Den borgerliga majoriteten i Lerums kommun har ett klart uttalat mål att så stor del som möjligt av kommunens verksamhet ska drivas på entreprenad.
Kommunen har tidigare beslutat att införa så kallad utmaningsrätt. Det går i korthet ut på att den som vill driva en verksamhet åt kommunen på entreprenad kan utmana den kommunala verksamheten. Om kommunen anser att utmaningen är intressant ska en upphandling sedan göras enligt konstens alla regler, det finns alltså ingen automatik som säger att just utmanaren kommer att vinna upphandlingen.
Lerums kommun har beslutat att acceptera en utmaning och nu förbereds en upphandling som rör lönehanteringen och IT-support. Totalt berörs omkring tio anställda, hälften medlemmar i Vision. Kommunens egen verksamhet kommer inte att få delta i upphandlingen.
Göran Hagström, Visions avdelningsordförande i Lerums kommun, säger att facket inte har något emot entreprenader i princip om det visar sig att priset och kvaliteten blir bättre. Men i det här fallet tycker han att jämförelsen mellan dagens kommunala lönehantering och det pris och den kvalitet kommunen tror att man kommer att få efter en privatisering är orättvis.
–I det här upphandlingsunderlaget missar man ett antal detaljer som vi gör i dag. Därför kan det se billigare ut att lägga ut verksamheten på entreprenad men i gengäld får kommunen inte samma service. Det blir inte en schysst konkurrensutsättning av den kommunala verksamheten om vi inte får konkurrera på lika villkor, säger Göran Hagström.
Sektorschefen Björn Ek tillbakavisar dock kritiken.
–Vi har gjort en jättedetaljerad kartläggning tillsammans med berörda enhetschefer och personal och kvalitetssäkrat det både en och två gånger. Jag känner mig helt säker på att vi har gjort vad vi har kunna för att få med allt, säger Björn Ek.
Målet är att det privata företaget som vinner upphandlingen ska ta över i januari 2013. Eftersom det ska bli en verksamhetsövergång ska de anställda som vill få följa med till det nya företaget.
–Det finns givetvis en oro runt det här hos medlemmarna om vad som ska hända, det är många frågor, säger Göran Hagström.
Nu riktar facket in sig på att hjälpa de berörda medlemmarna så mycket som möjligt.
–Vi ska måna om att övergången för medlemmarna blir så korrekt som möjligt och att arbetsgivaren har en handlingsplan för de medlemmar som väljer att inte väljer att gå över till det privata företaget utan vill stanna i kommunen.