Krav på ny lag mot mobbning
2012-02-14, Tidningenvision.se
Den som blir utsatt för mobbning på jobbet har små möjligheter att få upprättelse. Vision driver på för en lagändring.
Fakta
I en undersökning Statistiska Centralbyrån gjorde på Arbetsmiljöverkets uppdrag för ett par år sedan uppgav nästan en av tio att de mobbats på arbetet.
– Vi vill att man med lagen i ryggen ska kunna driva ett ärende för att få upprättelse om man blivit utsatt för mobbning. Den möjligheten saknas i dag, säger Carola Löfstrand, Visions ombudsman med ansvar för arbetsmiljöfrågor.
Arbetsgivaren är skyldig att se till att alla anställda har en god arbetsmiljö. Men till skillnad från inom skolan så omfattar inte diskrimineringslagen mobbning i arbetslivet. Bara om facket kan åberopa någon av diskrimineringsgrunderna, till exempel trakasserier på grund av kön, etnicitet eller sexuell läggning, går det att driva ett skadeståndsärende mot arbetsgivaren.
Facket kan också larma Arbetsmiljöverket som i sin tur kan kräva att arbetsgivaren motverkar kränkande särbehandling. Men det gäller hela arbetsplatsen och ger inte stöd direkt till den drabbade.
– Arbetsmiljöverket ser inte till individen utan tar bara sikte framåt på arbetsgivarens systematiska arbetsmiljöarbete. Situationen kan till och med förvärras för den enskilde som kan få stämpeln att vara krånglig och ställa till problem, säger Carola Löfstrand.
Varken diskriminerings- eller arbetsmiljölagen räcker. Nu slipar Vision på ett lagförslag som ska göra det möjligt för facket att driva mobbningsärenden.
– Man kan misstänka att många arbetsgivare inte vill ha en sådan lag. Det skulle kunna bli dyrt för dem. Å andra sidan kostar mobbningen redan i dag stora pengar. Dels tappar den som utsätts för mobbning produktivitet, blir sjukskriven, dels kan hela arbetsgruppen bli dysfunktionell.
Går det inte att reglera i kollektivavtal?
– Det handlar om mänskliga rättigheter. Det är ett samhällsansvar att se till att ingen blir mobbad på jobbet. Det behövs en lag i botten som inte går att argumentera mot, sedan kan man hitta lösningar i avtal utöver det som slås fast i en lag, säger Carola Löfstrand.