×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Här får de unga en skjuts in i karriären

2012-02-08, Tidningenvision.se

På några månader har Marie Eriksson trollat fram 200 kommunjobb till arbetslösa ungdomar. Genom ungdomsjobben hoppas Umeå kommun ge unga en första rad på CV:t.

Lagom till jul förra året fick Umeå kommun en oväntad julklapp. Fastighetsbolaget Balticgruppen donerade 20 miljoner kronor att användas till att skapa jobb åt arbetslösa ungdomar.

Kommunfullmäktige har låtit sig inspireras och beslutat att satsa 80 miljoner kronor från förra årets vinst till att fortsätta satsningen fram till 2014. I en första omgång blir det liksom förra gången 200 halvårsjobb till unga mellan 18 och 24 år. Umeå har ungefär 1 600 arbetslösa i den åldersgruppen.

– Det är en åldersgrupp som precis har gått ut gymnasiet och som har svårt att få jobb. De har ingen erfarenhet överhuvudtaget och arbetsgivarna vill gärna ha någon med erfarenhet, säger Marie Eriksson, personalkonsult på Umeå kommuns personalfunktion.

Hon sitter i den före detta regementet som i dag är Umeås stadshus, vars praktfulla trappa är "utformad för att skridas ner i balklänning", som hon säger. Liksom vid Baltic-satsningen är det Marie som har till uppgift att sålla bland ansökningarna och föreslå ungdomar för arbetsgivarna. För varje jobb väljer hon ut tre kandidater som ska få gå på intervju. Hon har möjlighet att välja – 730 personer har tillsammans skickat in över 1 500 ansökningar.

– Jag utgår från deras kvalifikationer och vilket intresse de har för jobbet de har sökt. Jobben ska inte tilldelas utan meningen är att man aktivt ska söka de jobb man är intresserad av, säger hon.

Sedan den förra satsningen vet Marie Eriksson hur hon ska gå till väga. Då handlade det om att snabbt gå ut med en förfrågan om de olika förvaltningarna kunde tänka sig att ta emot ungdomar. Pengarna kunde bara användas i ett år. Den här gången är det inte lika bråttom men det har ändå gått snabbt. Annonseringen började den sista september och i november började den första ungdomsjobbaren. Alla 200 jobb beräknas vara tillsatta före jul.

Fyra unga kvinnor har precis avslutat kaffepausen i personalrummen på äldreboendet Tomtebo. I drygt en vecka har de arbetat på varsin avdelning och de har börjat komma in i jobbet. Så småningom är det tänkt att de ska kunna göra alla sorters sysslor som den ordinarie personalen utför.

– Jag sökte många olika ungdomsjobb, allt jag kunde söka. Barnomsorgen, vaktmästare, gator och parker. Jag har sommarjobbat på sjukhem och mamma har jobbat som kokerska på sjukhus så jag har varit mycket där. Jag är intresserad av att jobba med människor, säger Lina Olofsson, 20.

Ingen av de fyra har arbetat på äldreboende tidigare, men alla har erfarenhet av någon form av arbete med människor. Någon har haft inhopp in på en förskola, någon annan har praktiserat på BB. De har nyligen gått ut gymnasiet och planerar att läsa vidare så småningom. Tjejerna tycker att jobbet i äldreomsorgen är givande och att de gör nytta. 19-åriga Jenny Engman tror att det är en bra erfarenhet för framtiden.

– Eftersom jag aldrig hade jobbat med äldre visste jag inte så mycket. Jag ville ha jobb, vad det blev spelade ingen roll. Nu känns det jättebra. Jag visste inte vad jag kunde förvänta mig och hade kanske lite förutfattade meningar om att det skulle vara värre än det är, säger hon.

Intresset hos kommunens verksamheter är stort och många har svarat att de kan erbjuda ungdomsjobb som vårdbiträde, barnskötare, fritidsledare eller vaktmästare. Jobben är fördelade på flera verksamhetsområden, hälften av dem hos socialtjänsten och för- och grundskolan.

Även de som inte får jobben kan ha nytta av att ha deltagit i själva ansökningsprocessen, resonerar Marie Eriksson.

– Om man räknar hur många som får gå på intervju så är det faktiskt flera hundra. Det i sig är en övning, säger hon.

Ett år efter att den förra satsningen startade var endast 36 av de 186 ungdomsjobbarna fortfarande arbetslösa. Resten hade gått vidare till jobb, studier eller deltidsanställning. 38 stycken var vid årsskiftet fortfarande anställda av kommunen.

– Vi gjorde en uppföljning och över 80 procent av cheferna kunde tänka sig att ha ungdomarna som medarbetare i kommunen. 90 procent av ungdomarna kunde tänka sig att vidareutbilda sig i yrket. Det har varit en väldigt positiv erfarenhet för alla, säger hon.

Många ungdomar och föräldrar hör av sig till Marie Eriksson för att fråga hur det går med ansökningsprocessen. Även om hon tycker det är tråkigt att alla som skulle behöva jobb inte får det, gläds hon med dem som fått jobb.

– Det är ett väldigt positivt projekt. Många gånger blir det första raden på CV:t och jag får en del kommentarer från föräldrar som säger att vad skönt, nu har min dotter eller son vänt på dygnet så att vi ser varandra.

I Baltic-satsningen fick kommunens verksamheter fritt önska vilken sorts uppgifter de ville ha arbetskraft till. Det här årets satsning ser lite annorlunda ut. Nu försöker kommunen nå dem som står långt från arbetsmarknaden och ingen specifik utbildning ska krävas.

– Vi vill ge ungdomar en möjlighet att få riktiga jobb. För det är riktiga jobb med ett vanligt rekryteringsförfarande, med avtalsenliga löner och Las-företräde. Samtidigt ökar vi kvalitén på våra verksamheter eftersom vi får in en extra person, säger Birgitta Forsberg, personaldirektör i Umeå kommun.

Att marknadsföra vård och omsorg är prioriterat i satsningen. Målet är att ge en positiv bild av att jobba med omvårdnad så att ungdomarna ska vilja utbilda sig och återvända för att jobba i vården.

I nuläget är det enligt Birgitta Forsberg för tidigt att säga om satsningen med ungdomsjobb är något som kommer att bli permanent i Umeå.

– Nu har vi gjort en första etapp fram till sommaren 2012. Vi kommer att fortsätta satsningen fram till 2014, så det är en lång period. Efter det får vi utvärdera vad det betytt för ungdomarna och för kommunens verksamheter, säger Birgitta Forsberg.

En femtedel av ungdomsjobben är vikta åt unga som står längre ifrån arbetsmarknaden och är i behov av arbetsrehabiliterande insatser. De väljs ut i samarbete med Ungdomstorget, en samlokalisering av försäkringskassan, arbetsförmedlingen, kommunens arbetsmarknadsavdelning för unga och socialtjänsten som riktar sig till ungdomar som har kontakt med minst två av samverkansparterna.

Katarina Hansson, som är utvecklingsledare på Ungdomstorget, säger att huvuddelen av ungdomarna har olika nedsättningar och hinder som gör det svårt att komma in på arbetsmarknaden. Det kan vara någon form av psykisk ohälsa, en neuropsykiatrisk diagnos eller social problematik. För en grupp ungdomar som gärna sorterar bort sig själva redan när de läser annonser betyder satsningen mycket. Till 40 jobb har det kommit in 380 ansökningar från 85 personer.

– Många ungdomar är så kallade hemmasittare och vissa tror inte att de kan få något passande stöd. Men när en sådan här annons kommer ut och ett av kriterierna är att man ska vara inskriven på arbetsförmedlingen har många förstått att det kan löna sig att registrera sig som arbetslös, säger Katarina Hansson.

Så väl Katarina Hansson som Marie Eriksson tror att det är viktigt att satsningen erbjuder riktiga jobb och inte praktik, både för ungdomarna och för arbetsgivarna.

– Arbetsgivarna har tagit emot så många praktikanter och kan ha dåliga erfarenheter och om det finns någon form av funktionshinder kanske de backar. Om vi kan få till något är det bra eftersom vi har stora pensionsavgångar och det här är en grupp som ökar, säger Marie Eriksson.

Nyckeln till att ändra arbetsgivarnas attityder tror hon är normalisering.

– Det är en medveten strategi, jag tänker inte göra det till en big deal. Det är inga konstiga människor utan en grupp personer som kanske bara behöver en något tydligare introduktion, säger hon.

Sabina Fabrizi

sabina.fabrizi@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb