Funktionshindrade i Stockholm får ombudsman
2012-02-26, Tidningenvision.se
<P>De funktionshindrade i Stockholms stad får en egen ombudsman. Efter nyår börjar Riitta-Leena Karlsson sitt nya jobb där hon ska försöka förbättra situationen för de funktionshindrade. </P>
Riiitta-Leena Karlsson är inte säker på om hon är den första ombudsmannen för funktionshindrade i Sverige, men hon är i alla fall den första i Stockholms stad.
– Vi i Stockholm har en ovana att utnämna oss till först i landet på det mesta, så jag vågar inte säga om jag är den första funktionshinderombudsmannen. Men jag känner inte till någon annan, säger hon.
Riitta-Lena Karlssons nya uppdrag blir att vägleda och stötta funktionshindrade, anhöriga och handikapporganisationer i kommunen.
– Jag kommer att hjälpa funktionshindrade med råd och vägledning men jag kommer inte att ingripa i enskilda fall. Jag ska inte förväxlas med den statliga Handikappombudsmannen eller ta över hans roll, säger Riitta-Lena Karlsson.
Hon kommer att arbeta direkt under kommunstyrelsen med att påpeka vad som är dåligt och komma med tips på förbättringar för de funktionshindrade. Varje år ska det resultera i en årsrapport med brister och förslag på åtgärder till politikerna. Riitta-Leena Karlsson kommer också att stötta nämnderna i kommunen med sina kunskaper om handikappfrågor.
I dag jobbar hon som chef för handikappomsorgen i stadsdelen Maria-Gamla stan. Att byta jobb tycker hon ska bli mycket spännande.
– Det känns lite som fritt fall. Det finns otroliga förväntningar men jag får egentligen ingen egen makt. Jag måste jobba tillsammans med andra och fungera mer som en lobbyist för att påverka i positiv riktning. Antingen går det jättebra eller så visar sig jobbet vara helt hopplöst, säger hon.
Den fysiska tillgängligheten i kollektivtrafiken är ett av de stora problemen för de funktionshindrade i Stockholm tycker Riitta-Leena Karlsson. Särskilt svårt är det för många i tunnelbanan och på pendeltågen. Hon vill också att de funktionshindrade ska få en bättre service och bli bättre bemötta i kommunen, både vad gäller myndighetsutövning och i verksamheterna. Men det kan också handla om ett bättre bemötande på krogen eller i affären.
– En märkbar förbättring för de funktionshindrade är definitivt målsättningen. Uppnår vi inte det har jag misslyckats, säger hon.