×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Fackförbund anmält för åldersdiskriminering

2012-02-17, Tidningenvision.se

En kvinna i Karlstad har anmält sitt fackförbund till Diskrimineringsombudsmannen, DO. Kvinnan får ingen inkomstförsäkring eftersom hon är för gammal.

Alla medlemmar i fackförbundet Civilekonomerna har en inkomstförsäkring som ingår i medlemskapet. Men försäkringen gäller bara till den 31 december det år man fyller 62 år.

Kvinnan som DO-anmält fackförbundet har fyllt 62 år och hotas av uppsägning. Hon anser att hon blir åldersdiskriminerad när hon inte får ta del av förbundets inkomstförsäkring.

Civilekonomernas förbundsdirektör Benny Johansson säger att förbundet medvetet valt att ha en inkomstförsäkring som bara gäller till 62 år ålder. Facket vill undvika att inkomstförsäkringen används som en sorts avgångsvederlag när man vill att äldre ska sluta jobba före ålderspensioneringen

–Arbetgivaren kanske säger så här: Om vi säger upp dig från 63 års ålder så kan du leva på försäkringspengarna i 18 månader och sedan kan du få lite från företaget. Då skulle man ju använda försäkringspengarna på ett sätt som inte var avsikten. Sker det i stor omfattning drabbar det resten av kollektivet i form av högre kostnader och avgifter, säger Benny Johansson.

Men åldersgränsen är omdiskuterad. Frågan har varit uppe i bolagsstyrelsen för Akademikernas inkomstförsäkring. Bolaget gör nu själva en juridisk utredning om åldersgränsen är diskriminerande eller inte.

–Nästa vecka har vi ett sammanträde där jag tror att den utredningen kommer att läggas fram och parallellt med det utreder ju DO frågan. När det är klart får vi se hur vi ska agera, säger Benny Johansson.

Eva Rosengren, pressansvarig på DO, vill inte kommentera det enskilda ärendet.

–Vi har fått in en anmälan och kommer att utreda den i sedvanlig ordning, säger hon.

Fackförbundet Vision har också en inkomstförsäkring. Den gäller till 65 års ålder.
 

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb