Fack kräver åtgärder mot orättvisa löner
2012-02-10, Tidningenvision.se
Anställda i kvinnodominerade sektorer som kommuner och landsting har betydligt lägre löner trots att de har lika kvalificerade jobb som andra. Nu kräver fem fackförbund, däribland Vision, åtgärder för rättvisare löner.
De fem fackförbunden Vision, Kommunal, Vårdförbundet, Akademikerförbundet SSR och Sjukgymnasternas Riksförbund anser att yrken som i huvudsak innehas av kvinnor värderas lägre än likvärdiga yrken där de allra flesta är män. Detta trots att jobben är lika kvalificerade och att kvinnor har minst lika hög utbildningsnivå som män. Det skriver företrädare för de fem fackförbunden på Dagens Nyheters debattsida i dag och i rapporten "Hög tid för jämställda löner".
Som exempel nämner de att en undersköterska tjänst minst 2 600 kronor mindre i månaden än en verkstadsarbetare och en socialsekreterare 12 000 kronor mindre än en IT-konsult.
Enligt facken finns det en strukturell diskriminering mot kvinnodominerade yrken och branscher, framför allt inom kommuner och landsting, som innebär att både kvinnor och män inom sektorn får sämre betalt än anställda på den privata sidan.
Nu presenterar de sju förslag för att åstadkomma jämställda och rättvisa löner:
- Lönerna i kvinnodominerade yrken ska värderas efter kunskap, krav och ansvar som jobbet kräver.
-
- Medlingsinstitutet ska få i uppdrag att analysera löneskillnaderna mellan kvinnodominerade och mansdominerade yrken på hela arbetsmarknaden och tillsamman med fack och arbetsgivare föreslå åtgärder.
-
- Fack och arbetsgivare ska tillsammans utveckla fler karriärvägar inom kvinnodominerade yrken.
-
- Regeringen ser över Medlingsinstitutets uppdrag så att industrins norm för lönebildningen går att förena med aktiva insatser för få bort de strukturella löneskillnaderna.
-
- Diskrimineringsombudsmannen, DO, får resurser för att systematiskt granska arbetsgivarnas lönekartläggningar.
- Försäkringskassan får tillbaka ansvaret för att verka för en jämställd fördelning av uttaget av föräldrapenning.
-
- Alla kommuner och landsting inför rätt till heltid för att öka sysselsättningsgraden för kvinnor.