Inget nytt pensionsavtal i sikte
2012-12-18, Tidningenvision.se
Efter nyår slutar tjänstepensionsavtalet för kommun- och landstingsanställda att gälla. Inget nytt avtal är klart, och nu uppmanar Vision de som skriver på anställningskontrakt efter 1 januari att bevaka sina pensionsvillkor.
Det var arbetsgivarna SKL som i höstas utan förvarning sade upp avtalet som reglerar tjänstepensionerna för alla anställda i kommuner och landsting. Totalt berörs cirka 1,1 miljoner anställda, inklusive de som arbetar för företag anslutna till Pacta.
Facken och SKL diskuterar nu om ett nytt avtal, men det är inte sannolikt att det kommer vara klart tills det gamla avtalet KAP-KL slutar gälla 1 januari.
Och arbetsgivarna SKL har heller inte gått med på att låta KAP-KL fortsätta gälla tills ett nytt avtal är framförhandlat.
– Vi har aldrig tidigare stött på ett så ultimativt agerande. Det är exempellöst att gå tillväga på det sättet. För våra medlemmar måste det vara möjligt att på lång sikt kunna förutse sina pensioner. Man kan inte hålla på och mixtra med pensionsavtal, säger Kjell Svahn, ombudsman på Visions funktion för löner och villkor.
För dem som redan har en anställning blir det tills vidare ingen skillnad; villkoren i KAP-KL fortsätter att gälla. Men de som nyanställs omfattas inte av KAP-KL. Deras pensionsvillkor kommer att regleras individuellt i anställningsavtalen.
– Det gäller dels de som nyanställs och skriver anställningsavtal efter 1 januari, dels de som byter jobb och skriver nya anställningsavtal hos samma arbetsgivare. De ska för sin egen skull sätta sig in i vad KAP-KL ger för rättigheter och ställa krav om samma villkor i sina anställningsavtal, säger Kjell Svahn,
Det gamla avtalet KAP-KL består av två delar, en avgiftsbestämd och en förmånsbestämd. Alla anställda har den avgiftsbestämda delen där arbetsgivaren betalar in 4,5 procent av lönen upp till 34 125 kronor i månaden till den anställdes framtida pension. För dem som tjänar mer än så betalar arbetsgivaren dessutom in en förmånsbestämd del som garanterar en pension på 62,5 procent av den lön som överstiger 34 125 kronor.
Det är den förmånsbestämda delen SKL vill ha bort, och i de ensidiga riktlinjer man gått ut med till arbetsgivarna för anställningsavtal efter nyår vill man att tjänstepensionen ska vara helt avgiftsbestämd. Visions rekommendation är i stället att innehållet i KAP-KL tillämpas.
– Om och när vi träffar ett nytt avtal kommer det att omfatta alla medlemmar som arbetar i kommuner och landsting. Men just nu är läget att vi inte har något avtal efter 1 januari . För de som nyanställs eller byter tjänst gäller då bara de pensionsvillkor arbetsgivaren erbjuder och medlemmarna måste därför vara medvetna om vilka krav man ska ställa, säger Kjell Svahn.