Bättre stöd för uppsagda i kyrkan
2012-12-20, Tidningenvision.se
Nu ska även anställda som blir uppsagda för att de inte längre klarar jobbet på grund av ohälsa kunna få stöd av Kyrkans Trygghetsråd. Tidigare har uppsagda av arbetsbrist omfattats.
Kyrkans Trygghetsråd ger stöd till anställda inom Svenska kyrkan som blir uppsagda från jobbet. Tidigare har de som blivit uppsagda på grund av arbetsbrist kunnat få både personligt stöd och ekonomisk hjälp om man varit fast anställd i minst ett år.
Man kan exempelvis få tillgång till egen coach i sex månader, karriärplanering och en handlingsplan för att hitta nytt jobb eller starta eget.
Nu utökas stödet till att omfatta även de som blir uppsagda för att de inte längre klarar sitt arbete på grund av ohälsa, om man till exempel fått sin arbetsförmåga nedsatt på grund av sjukdom eller en olycka.
För att kunna få stödet ska den anställda ha genomgått rehabilitering. Arbetsgivaren ska också ha inlett en uppsägning på grund av att den anställda av hälsoskäl inte längre klarar jobbet. För att omställningen ska vara möjlig krävs också att den anställda har en chans att klara ett jobb hos en annan arbetsgivare.
Stödet från gäller i maximalt tre år.
Samtidigt inför Kyrkans Trygghetsråd också ett stöd arbetsgivare kan få när de måste säga upp personal på grund av övertalighet. Om man låter äldre anställda gå i förtidspension i stället för att säga upp yngre medarbetare betalar Kyrkans Trygghetsråd en del av kostnaden.
– Kommande omstruktureringar och den nuvarande åldersstrukturen bland Svenska kyrkans anställda motiverar denna särskilda avtalspension i övertalighetssituationer, säger Kai Bengtsson, ordförande i Kyrkans Trygghetsråd, i ett pressmeddelande.
Arbetsgivaren och den anställde måste vara överens om avtalspensionen för att bidraget ska betalas ut och det kan tidigast göras efter att arbetstagaren fyllt 63 år.