Allt går att hitta med hjälp av kartan
2012-12-11, Tidningenvision.se
Sofie Lagerlöf gick från arkeolog till GIS-samordnare. Nu utvecklar hon kommunens sökbara webbkartor, som ska underlätta för invånarna att snabbt få information.
Fakta
Ålder: 47 år.
Yrke: GIS-samordnare.
Arbetsplats: Upplands-Bro kommunhus.
Intressen: Läsa och gå på museum.
Lön: 28 800 kronor/månad.
Vad är GIS för något?
– Det står för geografiskt informationssystem. Det används för att samla in, bearbeta, analysera samt presentera lägesbunden information. Ett exempel på ett GIS som många använder är Google Maps.
Vad gör du som GIS-samordnare?
– Främst jobbar jag mot de tekniska kontoren. Men tanken är att vi ska få in GIS på alla förvaltningarna. Exempelvis skulle Vård och omsorg kunna använda sig av systemet för att se var de äldre bor och planera hemtjänstens rutter.
Kan även kommuninvånarna använda sig av systemet?
– Nej, men framöver ska till ex-empel en blivande kommuninvånare kunna söka efter skolor. Då kan man se hur många som finns i det område som man funderar på att flytta till. Vi kan lägga upp olika kartor och data och skapa sökrutiner och tjänster i dem. Det är vad jag nu ska utveckla.
Vad mer ska man kunna söka efter på webben?
– Vi ska lägga upp kartor där kommuninformation presenteras i kartform. Skolor, förskolor, detaljplaner, badplatser och så vidare. Alla de saker som man snabbt vill ha reda på utan att behöva klicka runt en massa på kommunens hemsida.
Hur började du jobba med GIS?
– Jag var arkeolog tidigare och då använde jag ett GIS för att göra analyser vid utgrävningarna. Då upptäckte jag att det var mycket roligare att bearbeta och skapa kartor från utgrävningen än att ligga och gräva i jorden!
Brukar du geotagga dig själv på Facebook?
– Haha, faktiskt inte. Geodata sysslar jag bara med i jobbet.