Utmaning få in HBTQ i vardagsjobb
2012-08-03, Tidningenvision.se
Det fackliga HBTQ-engagemanget är en fråga om normer i den dagliga arbetsmiljön. Det slogs fast vid TCO:s paneldebatt på Stockholm Pride.
– Pride är en frihetsrörelse som går hand i hand med den fackliga rörelsen. Det handlar om demokrati, arbetsmiljöfrågor och rätten att få vara sig själv, sa Eva Nordmark, ordförande i TCO, som är huvudsponsor för årets Pride.
I panelen stod också Sören Juvas, före detta ordförande i RFSL, ledamot i International Lesbian and Gay Association och delaktig i en TCO-rapport om sexuell läggning och ställningstagande, samt Visions avdelningsordförande i Göteborg, Marcus Gustavsson, båda med ett starkt HBTQ-engagemang.
Marcus Gustavsson, som även är ordförande för HBTQ-festivalen i Göteborg, berättade att Vision i Göteborg jobbar hårt för att frågorna ska bli en del av arbetsmiljön.
– Vi vill bland annat ha kollektivavtal med arbetsgivare så att de förbinder sig att aktivt förebygga diskriminering av HBTQ-personer. Men även om vi inte har mött något uttalat motstånd till det, så ligger det långt ner på många arbetsgivares dagordning.
Det fackliga arbetet med HBTQ-frågor internationellt går både upp och ner. Sören Juvas berättade om motstånd från bland annat regeringen när TCO ville utvidga diskrimineringsklausulen att omfatta sexuell läggning i EU. Men det finns länder där facken har kommit långt.
– I England finns ett fackförbund som är en variant av RFSL, som driver frågan.
Seminariet hölls samtidigt som ett av de mest populära inslagen på Pride House med Annika Lantz och Tiina Rosenberg, men inte många stolar lämnades tomma.