Medlemsflykt efter chockhöjd a-kassa
2012-08-28, Tidningenvision.se
De kraftigt höjda avgifterna 2007 fick hundratusentals anställda att gå ur a-kassan och även lämna facket. Nu har utvecklingen vänt tillbaka något, men det gäller bara tjänstemän.
I Sverige är organisationsgraden, andelen anställda som är med i facket, fortfarande förhållandevis hög. Men jämfört med för 20 år sedan har den sjunkit kraftigt. 1993 var 85 procent av alla löntagare med i facket, nu är det 70 procent.
Den stora nedgången började 2007 när regeringen chockhöjde avgiften till a-kassorna. Därefter har nedgången fortsatt för LO-förbunden medan tjänstemännens organisationsgrad stabiliserats.
– A-kasseavgiften spelar roll för raset och för att utvecklingen sedan blev olika för arbetare och tjänstemän, konstaterar Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds universitet som forskar om facket och arbetsmarknaden.
Till en början höjdes avgiften i samtliga a-kassor. Sedan differentierades den, det vill säga att a-kassor med många arbetslösa bland medlemmarna fick högre avgift. Effekten märktes efter lågkonjunkturen för några år sedan. I osäkra tider brukar fler gå med i facket. Så blev det inte inom industrin.
– 2009 låg avgiften i IF Metalls a-kassa på 390 kronor och Civilingenjörernas på 90 kronor. Det förklarar en del varför tjänstemännens organisationsgrad ökade, säger Anders Kjellberg.
Avgiften till a-kassan kommer att fortsätta påverka hur många som är med i facket, säger Anders Kjellberg. Men det finns även andra faktorer som har betydelse: att antalet tillfälliga anställningar ökar, den ekonomiska konjunkturen, ökad outsourcing till företag som inte har samma fackliga traditioner, attityder och kunskap om facket.
– Det sker också en strukturell förändring. Andelen offentliganställda minskar och inom privat sektor sjunker andelen som arbetar i industrin. Det slår igenom starkast bland ungdomar som hamnar i de växande privata tjänstenäringarna där organisationsgraden är låg, säger Anders Kjellberg.
Tycker du att facken gör tillräckligt för att få fler medlemmar?
– TCO har varit mer på alerten med att driva kampanjer med förbunden. Men det viktiga är ändå vad som sker på den lokala nivån.
På vilket sätt?
– Både ur en nyttoaspekt och ur en social aspekt. I och med att lönebildningen har decentraliserats är det viktigare än någonsin att facket finns på lokal nivå. Och finns det ingen lokal fackklubb finns ingen att kontakta eller kontaktas av.