–Vi tycker att det är en viktig patient- och arbetsmiljöfråga. Vi vill också kunna identifiera missbruk så tidigt som möjligt för att kunna erbjuda rehabilitering, säger Karin Rystedt, HR-direktör i Gävleborgs landsting.
Har ni stora problem med att personalen dricker för mycket?
–Nej, vi har väl inga särskilda problem. Men vi är väl som befolkningen i övrigt så det är klart att det förekommer, säger Karin Rystedt.
Gävleborg är det första landstinget som inför slumpvisa drogtester på alla anställda. Varje år ska 25 procent, nästan 1 700, av de anställda genom lottning väljas ut för att göra ett utandningstest. Visar provet på mer än 0,2 promille (samma gräns som vid bilkörning) skickas den anställde hem med löneavdrag för den tid man inte kan jobba.
Dagen efter ska en rehabiliteringsutredning inledas och en handlingsplan utformas.
Sedan tidigare har en av landstingets divisioner, där bland annat ambulansverksamheten ingår, samma rutiner. Testerna utförs av företagshälsovården och ska enligt Karin Rystedt skötas diskret och med stor hänsyn till den personliga integriteten. Hon kallar också testerna för ”frivilliga”. Det funkar dock inte att bara säga att man inte har lust.
–Man har rätt att vägra. Men om man inte accepterar att delta i testet ska närmaste chefen utreda orsaken. Vi måste ju försäkra oss om att ingen säger nej på grund av att man är alkoholpåverkad den dagen, säger Karin Rystedt.
Är det inte ett ingrepp i den personliga integriteten att kräva att anställda ställer upp att blåsa?
–Vi ska göra testerna med så stor respekt för de anställdas integritet som möjligt så att man inte känner sig uthängd och utlämnad. Testerna kommer att göras i ett stängt rum och med stor sekretess. Det handlar ju om patienternas integritet också. De ska känna sig trygga med att de vårdas eller behandlas av personer som inte är alkoholpåverkade.
Karin Rystedt säger att bara testerna kommer att kosta ett par hundratusen kronor om året. Dessutom tillkommer kostnader för utredningar och rehabiliteringsinsatser.
Tror du att det här kommer att avskräcka anställda från att komma påverkade till jobbet?
–Jag tror att det kommer att leda till att man har en mer öppen dialog och att man blir mer medveten om säkerhetsmarginaler.
Visions avdelning i Gävleborgs landsting har inga invändningar mot alkotesterna som nu införs.
–Det är väl bra, jag skulle inte själv vilja bli behandlad av någon som är påverkad, säger Lotta Eriksson, ordförande i Visionavdelningen.
Du tycker inte det är några problem med integriteten för medlemmarna?
–Vi har ju diskuterat det, men vi tycker patientsäkerheten väger tyngre, säger hon.