”Bollen är i rullning”
2012-08-28, Tidningenvision.se
Stolt men inte nöjd. Även om alla 2012-mål inte är uppnådda har Vision kommit en bra bit på väg, konstaterar förbundsordförande Annika Strandhäll.
– Jag tycker att vi har kommit förvånansvärt långt. Jag är imponerad av vad de förtroendevalda runt om i landet har åstadkommit på bara fyra år, säger hon.
2008 formulerades sju mål, de så kallade 2012-målen, för att vända medlemsutvecklingen och säkra förbundets framtid. På förbundsmötet i Norrköping i slutet av september är det dags för avstämning av det omfattande förändringsarbetet som påbörjades för fyra år sedan.
– Vi har satt bollen i rullning och vi är en bra bit på väg. Den stora utmaningen nu är att orka fortsätta det förändringsarbete som vi har inlett. Vi kommer aldrig kunna checka av alla mål och säga att vi är färdiga. Vision måste vara i ständig förändring annars kommer vi att stagnera som organisation, säger Annika Strandhäll.
Vilka konkreta saker är viktiga att ta tag i?
– Vi måste få in fler unga medlemmar i avdelningsstyrelserna, försäkra oss om att alla nyanställda får frågan om de vill gå med i Vision och vi måste rekrytera 1 000 nya medlemmar varje månad. Det är ödesfrågor inför framtiden.
– Vi har gjort yrkessatsningar med bland annat personliga ombudsmän för olika yrken, men det är uppenbart att vi måste göra mer. Jag hoppas att förbundsmötet beslutar att det här ska vara ett av våra stora fokusområden under kommande år, säger Annika Strandhäll.
Hon betonar också vikten av att bli tydligare i den fackliga politiken för att kunna förbättra villkoren för Visions medlemmar. Förbundsstyrelsen har tagit fram ett antal så kallade "hjärtefrågor" som förbundsmötet ska besluta om. Där sägs bland annat att "din lön ska vara individuell och sättas i bra lönesamtal med din chef", "du som chef ska ha
bra förutsättningar och "du ska utvecklas i din yrkeskarriär".
Varför använder ni ett individuellt tilltal, vad är det för fel med det kollektiva "vi"?
– Inget fel alls, men vi i förbundsstyrelsen har valt du-formen för att den är tydlig och lätt att använda. För mig finns ingen motsättning mellan "jag", "du" och "vi". Det handlar om att vi tillsammans ska få ut så mycket som möjligt av våra arbetsliv. Det blir säkert en härlig diskussion om det här på förbundsmötet. Kanske leder det till att vi landar i något ännu bättre.