Boden måste spara – överväger att ta bort valfrihet
2012-08-29, Tidningenvision.se
Bodens kommun tar till tuffa åtgärder för att rädda ekonomin. Bland annat överväger kommunledningen att ta bort valfriheten i omsorgen och minska lärartätheten i skolan.
Prognosen för Bodens kommun pekar på ett underskott på 46 miljoner kronor i år. Enligt kommunledningen krävs det nu strukturella förändringar för att kommunens långsiktigt ska få ekonomin i balans.
Främst handlar det om nedskärningar inom social- och utbildningsförvaltningarna som är de största ekonomiskt sett.
För socialnämnden innebär förslaget, som ännu inte är klubbat, bland annat att kommunen säger upp avtalen med de privata utförarna inom hemtjänsten och avveckla valfriheten enligt LOV, lagen om valfrihetssystem.
–Det där LOV är en riktig gökunge, det har ökat kostnaderna med 30 miljoner kronor på ett år då vi har haft det, säger kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Lidberg (S).
Förslaget innebär också att kommunen ska se över dagens indelning på tio hemtjänstområden för att kunna minska kostnaderna.
Finns det några kalkyler på hur många anställda som kan bli berörda av besparingarna?
–Nej, vi har inga planer på att minska på personalen, säger han.
Johan Johansson (M) i kommunstyrelsen säger att det inte är valfriheten i hemtjänsten som ligger bakom kommunens dåliga ekonomi. Han säger att de privata utförarna är både bättre och billigare.
–Loven är inte boven och det finns inget som helst skäl att ta bort den, säger han.
Alliansen beslutade att införa LOV hösten 2009 och varslade då kommunpersonal inom hemtjänsten om uppsägning eftersom man väntade sig att många äldre skulle välja privata utförare. Valet 2010 förlorade alliansen makten. Johan Johansson säger att det nya styret med Socialdemokrater och Vänsterpartiet, som var motståndare till LOV, inte fullföljde alla varsel efter valet.
–Den nya kommunledningen anpassade aldrig kommunens utförarorganisation så där finns det ju nu en hel del luft i organisationen. Det är det som har bidragit till att kostnaderna har dragit iväg, säger han.
Inom utbildningsförvaltningen är förslaget bland annat att minska lärartätheten inom gymnasiet och avveckla gymnasieutbildningar där det är få elever. Dessutom kan öppnaförskola läggas ned och barngrupperna inom förskolan ökas från 16 till 17 barn.