Tycker du att det är jobbigt, läskigt och svårt att mingla? Då är du inte ensam. När Leena Männik Styren skrev boken Mingel – Konsten att knyta kontakter intervjuade hon massor av människor med helt olika bakgrund. Och nio av tio, oavsett ålder, yrke, utbildning eller kön, svarade att de tycker att det är obehagligt att mingla.
– Man oroar sig för att inte komma på något att prata om och är rädd att de man tar kontakt med ska vara otrevliga. Det är det som håller många tillbaka från minglet. Men handen på hjärtat, hur ofta händer det att folk är ovänliga?
Leena Männik Styren håller även kurser i hur man minglar och är förstås övertygad om det förträffliga i mingel.
– Det är ett fantastiskt sätt att skapa nätverk, vänner och kolleger, och man kan mingla sig till att få arbete, bostad och partner.
Men vad ska man säga till någon man aldrig tidigare har träffat?
– Väder och vind är hånat som samtalsämne, men det fungerar faktiskt bra som inledningsreplik. Sedan kan man gå vidare i samtalet.
Ett annat säkert kort, enligt Leena Männik Styren, är här-och-nu-ämnen. Det är frågor som handlar om varför man är här, vem man känner och om platsen man är på.
– Man kan alltså prata om allt man ser, hör och äter just nu. Det är frågor som alla har gemensamt.
Men om man kommer helt själv till ett mingelparty där man inte känner någon annan är det inte så lätt att tränga sig på i grupper som redan står och pratar. Det förstår Leena Männik Styren. Men hon vet bot också.
– Första steget är att komma till minglet bland de första, då har man större chans att hälsa på folk. Motståndet blir större om det redan är mycket folk på plats.
– Men om det ser ut som att alla redan har hunnit gruppera sig, så titta i utkanten av rummet, vid drinkbordet, i toakön eller i garderoben. Där finns alltid någon som står själv, och det är lättare att börja prata med någon som står ensam. Dessutom lär den ensamma personen bli överlycklig om du kommer.
Leena Männik Styren tycker absolut att det går bra att kila in sig i en grupp också, om man nu skulle vara av den modiga sorten.
– Då räcker det egentligen med att man
bara går fram och säger "Hej, jag heter Leena, jag känner ingen här". Då är de flesta vänliga.
– Jag vill samtidigt passa på att uppmana alla som står och pratar i grupper att hålla ögonen öppna, ta ett steg bakåt och leta efter ensamma människor att bjuda in. Om den typiskt svenska attityden öppnades upp en aning skulle det vara lättare att inte oroa sig så mycket för minglet.
Kroppsspråket är minst lika viktigt som det talade, enligt Leena Määnik Styren.
– Det signalerar egentligen mer än ord. Står du till exempel i ett hörn och sms:ar, kommunicerar du att du inte vill ha kontakt. Och om man är nervös är det lätt att se lite bister ut, så tänk på att le lite. För den som gör det, rör sig i rummet, har öppen blick, rak hållning och armarna hängande vid sidorna drar andra människor till sig.
Att bli bättre på något kräver träning. Samma sak gäller för mingel.
– Utsätt dig för det och sätt upp mål för dig själv, till exempel att du ska hälsa på minst tre personer du inte känner under minglet. Förbered dig genom att tänka efter vad du vill berätta om dig själv i sammanhanget, och framför allt vad du vill veta om andra. Bästa sättet i kontaktskapande är att visa intresse för andra.