– Det beror på att vi äger vattenkraften själva, säger Susanne Aidanpää, ekonomichef i Skellefteå kommun.
När skulder och kommande pensionsförpliktelser för 2011 har räknats bort har Skellefteå kommun kvar tillgångar till ett värde av 147 386 kronor per kommuninvånare. Det visar en sammanställning som Sveriges Kommuner och Landsting har gjort åt Tidningen Vision.
Därmed är kommunen ohotad i topp. På andra plats kommer Halmstad med 56 954 kronor per kommuninvånare.
En gemensam faktor för flera av kommunerna som har placerat sig på den övre delen av listan är att de kommunala energibolagen inte har sålts ut.
Även för Skellefteå stavas förklaringen vatten. Kommunen äger Skellefteå Kraft, ett av de största och mest vinstrika kommunala energibolag i landet.
– Det ger oss cirka 200 miljoner kronor mer i intäkter per år jämfört med en motsvarande kommun som har sålt sitt vattenverk, säger Susanne Aidanpää.
Enligt henne är det en förklaring till att Skellefteå har en relativt omfattande kommunal verksamhet. Bland annat är man landets badhustätaste kommun, har nästan 40 grundskolor och fler lekplatser än självaste huvudstaden.
Pengarna verkar dock inte satsas på att höja de kommunanställdas löner. Snittlönen i Skellefteå är 23 900 kronor, för riket som helhet är siffran 24 500.
– Nej, löneligan toppar vi inte. Där ligger vi nog snarare i den nedre delen, konstaterar, Susanne Aidanpää.
Laxå intar den föga smickrande sistaplatsen. Där har alla kommuninvånare en skuld på drygt 33 000 kronor.
– Varje år minskar befolkningen i kommunen med sex procent. Det är den stora förklaringen till att vi är skuldsatta, säger Cecilia Aldén, ekonomichef i Laxå kommun.
Den negativa spiralen med minskad befolkning och lägre skatteintäkter är inte unik för Laxå kommun i Örebro län. Men ingenstans är nettoskulden så stor utslagen på varje kommuninvånare, 33 383 kronor.
Cecilia Aldén berättar att kommun är mitt uppe i en omfattande översyn av verksamheten. Man ser över organisationen, administrationen och ledning för att ta reda på vad man ska göra i framtiden och vad som ska väljas bort.
– Vi måste fokusera på kärnverksamheten och få en ekonomi i balans så fort som det överhuvudtaget är möjligt.
När är ni där?
– Förhoppningsvis redan 2013 och allra senast 2014, säger Cecilia Aldén.