Personalen tar över Nackabibliotek
2012-04-26, Tidningenvision.se
Tre av Nackas bibliotek ska drivas av de anställda i ett gemensamt bolag, och tre blir kvar i kommunal regi. Det blev resultatet av Nacka kommuns biblioteksupphandling.
Dieselverkstadens bibliotek AB, det personalägda företaget som redan driver ett av biblioteken i Nacka, går samman med personalen på biblioteken i Älta och Saltsjöbaden. De kommer nu att driva alla tre biblioteken gemensamt.
Övriga tre bibliotek i kommunen, Nacka Forum, Fisksätra och Orminge, blir kvar i kommunal regi. Det har kulturnämnden Nacka beslutat.
På hälften av biblioteken tas alltså driften över av personalen.
–Jag tror att det är ett bra beslut, säger Tedros Asmelash, Visions avdelningsordförande i Nacka.
Han konstaterar att man i upphandlingen inte ställde kravet på verksamhetsövergång, det vill säga att personalen skulle erbjudas jobb hos den entreprenör som vann upphandlingen. Men i och med att de anställda själva tar över blir det ingen utomstående som beslutar om deras jobb.
– Nu blir personalen blir i högsta grad delaktig, och utifrån ett fackligt perspektiv känns det som ett bra beslut utifrån de alternativ som fanns. Vi ska nu diskutera hur ägandeformen ska se ut och vad det kommer att innebära för personalen, säger Tedros Asmelash.
Sammanlagt fanns fem intressenter i upphandlingen. Men när det kom till att lägga slutanbud fanns förutom Dieselverkstaden AB och Nacka kommun bara en utomstående intressent med. För Orminge bibliotek inkom inget anbud överhuvudtaget.
– Det visar också att det inte finns någon riktig marknad, att det är svårt att se vilken lönsamhet man kan driva bibliotek med. När det gäller personalen kanske man inte har vinstintressen i första hand, säger Tedros Asmelash.
Konkurrensutsättningen av biblioteken i Nacka har varit hett omdebatterad. Kritikerna har varnat för att standarden på biblioteken kommer att sjunka om de ska drivas med vinstintresse. Och oenigheten visade sig också i kulturnämnden. Tre av partierna – socialdemokraterna, miljöpartiet och folkpartiet – röstade nej och ville avbryta upphandlingen.