×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Personalen tar över Nackabibliotek

2012-04-26, Tidningenvision.se

Tre av Nackas bibliotek ska drivas av de anställda i ett gemensamt bolag, och tre blir kvar i kommunal regi. Det blev resultatet av Nacka kommuns biblioteksupphandling.

Dieselverkstadens bibliotek AB, det personalägda företaget som redan driver ett av biblioteken i Nacka, går samman med personalen på biblioteken i Älta och Saltsjöbaden. De kommer nu att driva alla tre biblioteken gemensamt.

Övriga tre bibliotek i kommunen, Nacka Forum, Fisksätra och Orminge, blir kvar i kommunal regi. Det har kulturnämnden Nacka beslutat.

På hälften av biblioteken tas alltså driften över av personalen.

–Jag tror att det är ett bra beslut, säger Tedros Asmelash, Visions avdelningsordförande i Nacka.

Han konstaterar att man i upphandlingen inte ställde kravet på verksamhetsövergång, det vill säga att personalen skulle erbjudas jobb hos den entreprenör som vann upphandlingen. Men i och med att de anställda själva tar över blir det ingen utomstående som beslutar om deras jobb.

– Nu blir personalen blir i högsta grad delaktig, och utifrån ett fackligt perspektiv känns det som ett bra beslut utifrån de alternativ som fanns. Vi ska nu diskutera hur ägandeformen ska se ut och vad det kommer att innebära för personalen, säger Tedros Asmelash.

Sammanlagt fanns fem intressenter i upphandlingen. Men när det kom till att lägga slutanbud fanns förutom Dieselverkstaden AB och Nacka kommun bara en utomstående intressent med. För Orminge bibliotek inkom inget anbud överhuvudtaget.  

– Det visar också att det inte finns någon riktig marknad, att det är svårt att se vilken lönsamhet man kan driva bibliotek med. När det gäller personalen kanske man inte har vinstintressen i första hand, säger Tedros Asmelash.

Konkurrensutsättningen av biblioteken i Nacka har varit hett omdebatterad. Kritikerna har varnat för att standarden på biblioteken kommer att sjunka om de ska drivas med vinstintresse. Och oenigheten visade sig också i kulturnämnden. Tre av partierna – socialdemokraterna, miljöpartiet och folkpartiet – röstade nej och ville avbryta upphandlingen.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb