Olika resultat om samtalsmodellen
2012-04-05, Tidningenvision.se
Fyra av fem anställda i kommuner och landsting vill att lönen sätts efter samtal mellan medarbetare och chef, enligt SKL. I en liknande undersökning som Tidningen Vision nyligen gjorde var de anställda inte lika entusiastiska.
På uppdrag av Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har Demoskop intervjuat drygt tusen medarbetare i kommuner och landsting om hur de vill att deras lön ska sättas.
Svaren visar att 83 procent vill att lönen bestäms efter samtal mellan medarbetare och chef. Nio procent föredrar att lönen slås fast i det centrala avtal medan fyra procent vill att den ska vara ett resultat av förhandlingar mellan det lokala facket och arbetsgivaren.
I ett pressmeddelande konstaterar Agneta Jöhnk, chef för SKL:s arbetsgivarpolitiska avdelning, att det finns ett starkt stöd för individuell lön och den så kallade samtalsmodellen.
– Det är tydligt att det medarbetarna efterfrågar också är den lönesättningsmodell som SKL förespråkar.
Resultatet stämmer dock inte riktigt överens med den undersökning som Tidningen Vision gjorde för en dryg månad sedan.
När drygt tusen medlemmar i Vision fick svara på frågor om hur de vill att deras lön ska sättas svarar 61 procent att de föredrar att anställd och chef kommer överens om ny lön efter samtal. Hela 30 procent, att jämföra med bara fyra procent i SKL:s undersökning, vill att facket förhandlar om lön med arbetsgivaren.
I Tidningen Visions undersökning anser 9 procent att chefen ensidigt bör sätta lönen. Det svarsalternativet finns inte med i SKL:s undersökning.