×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Hård facklig kritik mot Västtrafik

2012-04-26, Tidningenvision.se

Vision riktar kritik mot arbetsgivaren Västtrafik AB i Göteborg. Orsaken är ett uttalande av företagets högsta chef som skapat oklarheter kring biljettkontrollanternas arbetsrutiner.

Alla biljettkontrollanter vid Göteborgs spårvägar har tagits ur tjänst resten av veckan. Orsaken är att de hotas i sociala medier, kunde man läsa i Göteborgsposten. Men det är bara en halvsanning, menar Vision.

Upprinnelsen är ett filmklipp på youtube som visar hur kontrollanter håller fast en kvinna misstänkt för att ha stämplat sin biljett för sent. Många reagerade mot kontrollanternas agerande och när klippet visades i tv kritiserade Västtrafiks vd Lars Backström kontrollanterna.

Västtrafik är det företag som ansvarar för kollektivtrafiken i Västra Götalandsregionen. Göteborgs Spårvägar AB är i sin tur de som driver själva trafiken och biljettkontrollerna.

Efter att det riktats personliga hot i sociala medier mot ett antal av kontrollanterna så beslöt chefen för Trafikantservice på Spårvägar AB att samtliga medarbetare ska vara tjänstlediga resten av veckan med full lön. Men det är bara halva sanningen, enligt Christer Lundberg, Visions lokala klubbordförande på Spårvägar AB.  

– Det här är ett arbetsgivarproblem, det har ingenting med biljettkontrollanterna att göra egentligen, säger han.

Kontrollanterna har haft tydliga riktlinjer och rutiner där det står att de ska hålla kvar den som inte betalat för sin biljett och invänta polisen. Så har det varit och det har Västtrafik stått bakom, betonar Christer Lundberg.

– Den här arbetsmetodiken har man jobbat efter hela tiden. Och Västtrafiken har godkänt arbetsmetoderna tidigare. Men helt plötsligt uttalar sig vd:n i media och har en helt annan åsikt, säger Christer Lundberg.

Vision hade tillsammans med kommunal ett möte med arbetsgivaren där de krävde att arbetsgivaren skulle ta sitt arbetsmiljöansvar. Förbunden menar att arbetsmiljökravet inte uppfylls när det råder oklarheter kring arbetsrutinerna och att kontrollanterna helt enkelt inte kan jobba under de förutsättningarna. På mötet tog Trafikantservice beslutet att ta kontrollanterna ur tjänst i avvaktan på nya rutiner eller fastställande av de gamla.

– Uppdragsgivaren måste helt enkelt välja mellan att säga ”så här kan ni inte jobba” och hitta ett alternativt sätt, eller också så får de säga att det sätt som vi jobbat på är bra och att vi ska fortsätta med det, säger Christer Lundberg.

Lars Backström tog vid en presskonferans i går tillbaka sitt uttalande, och bad senare på dagen om ursäkt vid ett möte med facken. Preliminärt kommer kontrollanterna vara åter i tjänst tisdag 2 maj.

Johan Rönnblom

johan.ronnblom@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb