Forskningsprojekt om belastningsskador
2012-04-16, Tidningenvision.se
Trots att tjänstemännen inte utför något fysiskt betungande arbete så drabbas de av belastningsskador. Nu ska flera projekt utreda varför, skriver TCO-tidningen.
Det är Centrum för Belastningsskadeforsning vid Högskolan i Gävle (CBF) som i 35 olika projekt ska forska om varför belastningsskador uppstår, hur de kan förhindras och vad det kan finnas för lämpliga botemedel mot dem.
En av sakerna man kommer försöka lösa gåtan på är varför det är i de typiska tjänstemannajobben som belastningsskadorna ökar mest.
– Vid första anblicken är det ett mysterium. Hur kan man få ont av ett arbete där musklerna bara jobbar på 5-10 procent av sin maximala förmåga? säger Svend Erik Mathiassen, professor och chef för CBF, till TCO-tidningen.
Enligt honom finns det många hypoteser kring varför och han är hoppfull att man ska kunna få svar på frågan under de kommande åren.
- Vad gäller belastningsskador hos tjänstemän kan man tala om en ”omvänd fråga”: arbetet innebär fysisk overksamhet och just ingen variation, vilket betyder att musklerna tar stryk. Det är som att sitta i TV-soffan även under arbetstid. Arbetet är för lätt och vi skulle behöva mer ”tungt jobb” mellan varven. Den kunskapen behöver komma ut på kontoren, men frågan är hur man mäter begreppet variation, säger Svend Erik Mathiassen till TCO-tidningen.
Det är Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap, FAS, som finansierat forskningen. CBF kommer att få 50 miljoner kronor under det kommande decenniet. Utöver det satsas 25 miljoner kronor varje år från högskolan i Gävle på CBF för forskning med samlingsnamnet ”Ett hälsofrämjande arbetsliv”. Det gör deras projekt till de högst finansierade av alla projekt inom arbetslivs- och arbetsmiljöforskningen i Sverige.