Vanvårdade nekas ekonomisk ersättning
2011-09-12, Tidningenvision.se
Det blir ingen ersättning för de hundratals fosterbarn som vanvårdades på samhällets institutioner. Förslaget, som kommer från regeringen, sätter ny fart på svekdebatten.
2010 kom Vanvårdsutredningen med delrapporten Vanvård i social barnavård under 1900-talet. Där berättade över 400 personer om sin uppväxt på fosterhem och barnhem under perioden 1920-1980. Fram trädde bilder av stor utsatthet, men också av regelrätta brott och grymma övergrepp.
Hur ska dessa människor få ersättning, en ursäkt och vilka åtgärder måste vidtas för att vanvården inte ska upprepas i framtiden? För att svara på de frågorna tillsatte regeringen en Upprättelseutredning, som i vintras lämnade över sitt betänkande ”Barnen som samhället svek” till barn- och äldreminister Maria Larsson.
Där föreslogs ett förbehållslöst erkännande av den vanvård som har förekommit och att regeringen bjuder in de drabbade till en officiell ceremoni. Dessutom föreslogs ett enhetligt belopp på 250 000 kronor för dem som under åren 1920–1980 har varit utsatta för allvarliga övergrepp vid samhällets institutioner.
Nu säger regeringen nej till ekonomisk ersättning till de drabbade.
– Jag är medveten om att vi genom att vi tillsatte en utredning också väckte förhoppningar. Vi har letat för att hitta en rättssäker och rättvis bedömning. Och vår slutsats är att det inte är möjligt, säger Maria Larsson till TT.
Vanvårdade över hela landet reagerar nu kraftigt och talar om ett dubbelt svek. Till Radio Jönköping säger Peter Lindberg, som startade den numera nedlagda förening Stulen barndom och i dag är med i föreningen Vanvårdad och bortglömd är mycket besviken över beslutet:
– Sverige är det enda landet i världen som inte ersätter vanvårdade fosterbarn, jag är bedrövad, säger han.