Pressad ekonomi orsakar lagbrott
2011-09-28, Tidningenvision.se
Var femte socialchef tvingas bryta mot lagen för att klara ekonomin. Störst problem vållar LSS – trots att det är en konkret lag med väl definierade rättigheter.
–Lagstiftningen ska naturligtvis följas, den ger inget utrymme för tolkningar även om det i vissa fall kan handla om väldigt dyra insatser, säger Yvonne Ahlström, socialpolitiskt sakkunnig på Vision.
För tredje året i rad har Vision undersökt hur landets socialchefer ser på sitt uppdrag. Årets rapport heter Guldkanten får andra stå för och bygger på 130 enkätsvar.
Fram träder bilden av en yrkesgrupp hårt pressad mellan lagstiftning och ekonomi. Var femte socialchef uppger att de inte kan följa intentionerna i de lagar som styr det sociala arbetet, vilket är ungefär samma siffra som för ett år sedan.
Mest anmärkningsvärt är dock att nästan var tredje socialchef inte kan leva upp till LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, som är en konkret lag med tydliga rättigheter för den som tillhör personkretsen.
Det handlar inte om att de funktionshindrade inte får det stöd de har rätt till, utan snarare om att besluten förhalas och insatserna tunnas ut.
–Som tur är känner jag inte igen mig. Visst kan det vara svårt att hitta lösningar och rätt insatser, men problemen är inte i första hand ekonomiska, säger Gunnel Gyllander, socialchef i Mora kommun.
Trots att många socialchefer i undersökningen upplever att det är svårt att följa lagstiftningen ser de ändå positivt på utvecklingsarbetet inom socialtjänsten.
Drygt åtta av tio anser att ett mer evidensbaserat arbetssätt gör socialtjänsten effektivare. Sex av tio anser att upprättelseutredningens förslag kring socialtjänsten kommer att förbättra arbetet med barn. Lika många anser att förändringarna i Lex Sarah kommer att stärka socialtjänsten.
–Både upprättelseutredningen och nya Lex Sarah handlar om att vi måste lära oss av de misstag vi har gjort. Detsamma kan sägas om evidensbaserade arbetssätt, även om det än så länge inte är en del av det dagliga arbetet, säger Gunnel Gyllander.
Bortsett från de ekonomiska begränsningarna är socialcheferna i undersökning relativt nöjda med sitt eget handlingsutrymme. Nio av tio anser att de har mandat att genomföra nödvändiga förändringar och nästan lika många upplever att det finns en samsyn mellan politiker och tjänstemän kring prioriteringar och ansvarsfördelning.
Att beroendet av frivilligsektorn inte är en övergående trend är nästan alla socialchefer överens om. 2010 uppgav sex av tio att volontärer kommer bli viktigare för att klara verksamheten i framtiden. I år svarar åtta av tio ja på den frågan.
Gunnel Gyllander tycker att det är farligt att räkna in frivilligt arbete som en del av verksamheten.
–Frivilligt arbete måste vara just frivilligt. Den skattebaserade verksamheten måste alltid vara grunden i ett välfärdssamhälle, frivilliga insatser kan vara grädde på moset, säger hon.