Ingen tar över efter Gudrun
2011-09-05, Tidningenvision.se
När ekonomiassistenten Gudrun Pettersson går i pension efter nästan 50 år anställs ingen för att ta hennes plats. Administratörer är en av de yrkesgrupper som kommer att krympa.
–Det är klart att det känns lite konstigt. Jag har under hela mitt yrkesliv varit en fixare, men nu efterfrågas människor som är specialiserade inom olika områden, säger hon.
Kanslister, administratörer och assistenter. Så lyder de vanligaste svaren på frågan vilken yrkesgrupp som kommunerna har minst behov av att rekrytera de kommande åren.
Varannan kommun uppger att efterfrågan på kanslister och assistenter är mycket liten. Inga andra yrkesgrupp ligger i närheten av de siffrorna.
–Det är en trend som hänger ihop med alla besparingar under senare år. När en administratör slutar anställs sällan någon ny, någon annan får ta över arbetsuppgifterna i stället, säger Åke Jansson, personalchef i Smedjebackens kommun.
I de flesta kommuner har nya självrapporterande lönesystem och dokumenthanteringsprogram gjort att behovet av assistenter och kanslister minskat kraftigt. Lägg därtill en alltmer centraliserad administration och det blir uppenbart att framtidsutsikterna ser mörka ut.
–Vi behöver fylla på med folk inom vård, omsorg och skola, men administratörerna kommer antagligen att minska ytterligare under de kommande åren, säger Åke Jansson.
Annat var det i början på 1960-talet när Gudrun Pettersson anställdes i Kungälvs kommun. Efter nioårig grundskola gick hon till arbetsförmedlingen och i en handvändning var jobbet som springflicka i kommunborgmästarens kansli hennes.
Under nästan 50 års tid har hon arbetat som assistent och kanslist på olika håll i Kungälvs kommun. De sista åren som ekonomiassistent på enheten för utveckling, planering och uppföljning.
Fakturahantering, boka resor och konferenser, ta hand om nyanställda och ordna lunchmöten är några av de arbetsuppgifter som har legat på Gudrun Petterssons bord.
–En massa småsaker helt enkelt. Jag har varit en allt i allo och har verkligen trivts med att få saker och ting att fungera smidigt.
Precis som många andra assistenter och kanslister kommer Gudrun Pettersson inte att ersättas när hon går i pension i september. Två assistenter kommer att ta över en del arbetsuppgifter, andra saker får handläggarna på hennes enhet ta.
Är det effektivt att specialister utför mer administrativa arbetsuppgifter?
–Rent generellt är svaret nej, i en effektiv organisation ska rätt person göra rätt saker. Men varje gång en medarbetare slutar får man titta på vilka arbetsuppgifter han eller hon har utfört och om det är rimligt att personen ersätts. I det här fallet
bedömer vi att det inte handlade om så betungade saker, säger Ing-Britt Runger, chef för kommunledningssektorn i Kungälv.
På frågan hur det känns att inte få en ersättare svarar Gudrun Pettersson att det är så arbetsmarknaden ser ut i dag. Men hon sticker inte under stol med att hon blev glad när Ing-Britt Runger nyligen frågade om hon kunde tänka sig att rycka in en gång i veckan efter pensioneringen.
–Det var trevligt att höra att de behöver mig och det kommer jag nog göra. Men då blir det när det passar mig och på mina villkor, säger Gudrun Pettersson.