Tandsköterskorna rasar mot slopad kursplan
2011-10-28, Tidningenvision.se
Tandsköterskorna har kämpat hårt för en nationell kursplan för tandsköterskeutbildningen. Alla skolor skulle hålla lika hög kvalitet. Men efter bara några år har nu Myndigheten för yrkeshögskolan tagit bort kravet.
- Vi är minst sagt upprörda, ledsna och arga! säger Anna-Maria Lindström, tandsköterska och kliniksamordnare, som varit med och skrivit den nationella kursplanen.
19 andra tandsköterskor vid det stora konferensbordet nickar instämmande. Tandsköterskorna har i dagarna en nätverksträff på Visions förbundshus i Stockholm och högt på dagordningen står utbildningsfrågan.
Under många år har Vision, Svenska Tandsköterskeförbundet, Sveriges Tandläkarförbund och Sveriges Tandhygienistförening kämpat för att få till en enhetlig nationell kursplan för tandsköterskeutbildningarna. 2008 började kursplanen gälla för alla skolor. Tidigare hade tandsköterskeutbildningarna varierat i längd, innehåll och nivå.
- Vi var så glada när det äntligen gick igenom och vi fick till en 1,5-årig utbildning. Hela branschen är enig, alla vill ha kvar den nationella kursplanen. Det här är en katastrof, säger Anna-Maria Lindström.
I slutet av augusti kom plötsligt beskedet att Myndigheten för yrkeshögskolan tagit bort den nationella kursplanen. Anledningen var att myndigheten tolkat en paragraf i för vid mening. Nu myndigheten att man inte kan detaljstyra utbildningens innehåll utan bara om vad studenterna ska kunna vid utbildningens slut.
I en debattartikel i Dagens Samhälle svarar Johan Blom, avdelningschef på myndigheten, på kritiken från organisationerna och menar att de kommer fortsätta bevaka att tandsköterskeutbildningarna håller hög kvalitet.
De olika yrkesorganisationerna och arbetsgivarna, SKL, skriver nu brev till både Myndigheten för yrkeshögskolan och Utbildningsdepartementet för att få till en ändring i förordningen så att myndigheten ska kunna fortsätta kräva kursplaner.
- Vi är oroliga för att det inte ska gå att säkerställa patientsäkerheten om utbildningarna blir olika. Det är också viktigt för arbetsgivare att veta att den anställda har den kompetens som krävs. Vi har fått mer ansvar och det krävs att vi ska ha fler kompetenser än förut när jag utbildade mig. Då är det viktigt att utbildningen lever upp till de kraven, säger Anna-Maria Lindström.