”Svårt att komma lägre”
2011-10-28, Tidningenvision.se
De tuffare reglerna för att få sjukpenning har pressat ner sjukfrånvaron ordentligt i kommuner och landsting de senaste åren. Men nu kan botten vara nådd.
Några år in på 2000-talet började sjukskrivningarna i kommuner och landsting att falla. Regelförändringarna i sjukförsäkringssystemet 2008 har ytterligare drivit på nedgången. I flera fall, framförallt i Norrlandskommuner, är det dramatiska nedgångar. Exempelvis Malå i Västerbotten som gått från 10,7 procents sjukfrånvaro 2006 till 3,4 2010.
–Självklart är det lättare om man börjar på höga tal. Men vi har också blivit snabbare med att starta rehabiliteringsprocessen. Ledarskap och delaktighet är annat vi jobbat mycket med, säger Lars Ekberg, personalchef i kommunen.
Han nämner även de nya sjukpenningsreglerna som en bidragande orsak till minskningen. Även den största minskningen bland landstingen har skett i norr, nämligen i Norrbotten.
Mats Lundberg, tillförordnad personalchef inom landstinget, pekar på flera orsaker: Arbetsplatsträffar där man tidigt försöker fånga upp tecken på ohälsa, utförliga medarbetarenkäter och bättre utförda medarbetarsamtal.
Historiskt sett går sjukfrånvaro i cykler och det finns tecken på att den långvariga minskningen nu är på väg att vända. Ett sådant tecken är att antalet sjukdagar per anställd i kommuner och landsting var högre de första två kvartalen 2011 än motsvarande månader 2010.
–Jag tror att det kan vara svårt att komma så mycket lägre än nu. Det finns indikationer på att sjukfrånvaron har börjat stiga, säger Örjan Lutz, analytiker på Sveriges Kommuner och Landsting.