Oviss framtid för konsumentvägledare
2011-10-31, Tidningenvision.se
Kommunernas konsumentvägledning är orättvis, och nu öppnar konsumentministern för att den kan bli statlig.
I dag erbjuder vissa kommuner sina invånare konsumentvägledning alla dagar i veckan, medan andra inte har någon alls. Den orättvisan är bakgrunden till att konsumentminister Birgitta Ohlsson (FP) före sommaren tillsatte en utredning som ska ta fram förslag för att göra konsumentstödet bättre.
Utredningen, som enligt ministern är den största i sitt slag på tio år, tittar en hel del på andra EU-länders metoder. Bland annat har man studerat Finland som har konsumentexperter på olika nationella callcenters.
–Jag ser fram emot vad utredningen kommer att presentera för olika idéer från andra länder. Men ett konsument-callcenter är ett av många nya intressanta projekt, säger Birgitta Ohlsson.
Även Annika Wilow Sundh, konsumentvägledare i Falköping och ordförande i Konsumentvägledarnas förening, välkomnar utredningen och ställer sig positiv till ett statligt callcenter.
–Ja, om det sker i kombination med lokalt placerade konsumentkontor med möjlighet till besök och förebyggande arbete, säger Annika Wilow Sundh, och menar att ett nytänkande behövs.
–Konsumentvägledningen har legat i kommunernas regi i alla år, men alla kommuner har inte tagit fullt ansvar.
Å andra sidan har hon heller inget emot att kommunerna blir kvar som huvudmän för verksamheten.
–Fördelen är att man har politisk förankring lokalt, vilket gör det lättare att nå ut med konsumentfrågorna och jobba med de förebyggande insatserna lokalt i samhället.
Annika Wilow Sundh föreslår därför att staten i stället ger villkorade ekonomiska bidrag till kommunerna för att få ett rättvist konsumentstöd i hela landet.
–Ungefär som man gör med kommunernas energi- och klimatrådgivning i dag.
Den statliga utredningen väntas bli klar i mars.