Färre kartlägger löner efter lagändring
2011-10-31, Tidningenvision.se
Antalet arbetsgivare som gör lönekartläggningar har minskat betydligt sedan lagen ändrades till att de bara måste genomföras vart tredje år.
Att göra lönekartläggningar har varit obligatoriskt sedan 1994 då det skrevs in i jämställdhetslagen. Fram till 2009 skulle lönekartläggningarna göras varje år men nu har kravet lättats till vart tredje år eftersom regeringen ville minska administrationen för arbetsgivarna.
Rapporten som fackförbundet Unionen presenterade i dag är en uppföljning på tidigare undersökningar som gjordes 2009 och 2010. Resultatet visar att antalet företag som genomför lönekartläggning varje år minskat från 53 procent till 40 procent.
Nästan hälften av tusen fackklubbar som svarat på enkäten uppger att deras företag inte gjort någon lönekartläggning alls de senaste tre åren.
Undersökningen visar också kartläggningar kan avslöja osakliga löneskillnader. 42 procent av de arbetsplatser som gjort kartläggning hittade också skillnader i löner som berodde på kön.
– Bara om man letar efter osakliga löneskillnader mellan män och kvinnor har man möjlighet finna dem och rätta till problemet. Därför kräver Unionen årliga lönegranskningar, säger Unionens samhällspolitiske chef Mats Engström, i ett pressmeddelande.
I januari gjorde SKTF-tidningen, föregångaren till Tidningen Vision, en liknande undersökning. Den visade samma trend. När det var obligatoriskt varje år gjorde 80 procent av kommunerna lönekartläggningar. Förra året var andelen nere i 40 procent.