×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Tyngre lass att dra för IT-personal

2011-11-21, Tidningenvision.se

Antalet elevdatorer exploderar samtidigt som nya e-tjänster snabbt måste utvecklas. Men majoriteten av kommunerna i Tidningen Visions undersökning planerar varken att anställa mer IT-personal eller att lägga ut uppdrag på privata IT-företag.

Fakta

Vi har via e-post frågat kommunerna om de lagt ut hela eller delar av sin IT-drift på privata företag eller har planer på att göra det. 185 kommuner svarade på den frågan.

Vi har dessutom frågat kommunerna om hur det tror att personalstyrkan inom IT kommer att förändras de kommande två åren. Den frågan svarade 146 kommuner på.

Kommunernas IT-avdelningar står inför en jätteutmaning. Just nu satsas det för fullt på att bygga ut antalet e-tjänster på kommunwebbarna. Medborgarna ska dygnet runt kunna ansöka om förskola och bygglov eller boka tid för borgerlig vigsel.

Samtidigt sprider sig trenden att varje elev ska ha egen dator. Dessutom spås många anställda inom skola och äldreomsorg få egen arbetsdator inom kort. Alla dessa nya datorer – över en halv miljon enligt beräkningar från Institutet för informationsteknologi – ska uppdateras och hållas virusfria.

Trots växande krav på IT räknar bara var fjärde kommun med att öka personalstyrkan på IT-avdelningen de kommande två åren, visar en undersökning som Tidning Vision gjort. Nära 70 procent uppger att antalet anställda förblir oförändrat.

Varannan kommun har heller inga planer på att lätta på trycket genom att outsourca, det vill säga att lägga ut IT-uppdrag på privata bolag.

I Sandviken har man beslutat att varje elev ska ha en egen dator och man är mitt inne i utvecklandet av e-förvaltning. Men man har ännu inte bestämt hur man ska lösa den ökade arbetsbördan och hittills har inga nyanställningar gjorts. De kommande två åren kommer antalet elevdatorer öka från 2 000 till
6 500.

– Redan nu är det otroligt tajt, för vi håller dessutom på att byta personalsystem. Den stora boomen blir efter årsskiftet, säger IT-chefen Jan Enerhall.

Han menar att det kommer att krävas mer resurser och personal om IT-avdelningen ska ta ett ut­ökat supportansvar när det gäller e-tjänster och elevdatorer.

– Vi klarar det inte på befintlig personalstyrka. Antingen måste vi nyrekrytera eller lägga ut uppdrag på något privat företag. Men något beslut om detta finns ännu inte.

Jörgen Sandström, IT-strateg på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, tror att kommunerna i framtiden kommer låta företag sköta supporten i högre utsträckning. I stället för supporttekniker kommer man rekrytera personal med en ny typ av kompetens.

– Det är väldigt många som jobbar på kommunernas IT-avdelningar i dag som varken är utbildade eller riggade för den utmaning man står inför.

Hur ska kompetensväxlingen gå till?

– Kommunerna måste se sig om efter personalgrupper som förstår sig på integration av datasystem, det vill säga hur systemen pratar med varandra, och hur man förpackar de nya tjänsterna till medborgarna. Att sköta prylar och putsa på servrar, det kommer man att låta marknaden ta hand om.

Karin Warne

karin.warne@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum