Här härjade mannen från Teneriffa
2011-11-15, Tidningenvision.se
Medan stölderna av kyrktak ökar har stölderna inuti kyrkorna minskat. Annat var det när den så kallade Teneriffamannen härjade kring millennieskiftet.
– Det beror nog på ett ökat säkerhetsmedvetande, numera låser man ofta in föremålen i kyrkorna. Det har skett ett uppvaknande som till viss del har att göra med Teneriffamannens framfart, säger Lars Korsell, forskare vid Brottsförebyggande rådet och specialist på kulturarvsbrott.
Många av de kulturföremål som försvinner från landets kyrkor säljs på den internationella antikmarknaden och återfinns aldrig. Oftast är det ljusstakar som stjäls, 15 procent av landets kyrkor uppger att de någon gång har förlorat ljusstakar, nästan lika många har blivit av med lampetter och ljuskronor, enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet 2005.
Men det händer också att skulpturer, tavlor och böcker försvinner. I dag förknippas kyrkstölder främst med norrländska kyrkor. Skälet är en spansk medborgare – han döptes till Teneriffamannen – som under elva år, med start i Galtströms kyrka i Njurunda 1994, härjade vilt i Norrland. Mannen greps och dömdes 2006 till sex års fängelse för stölder av en mängd träfigurer och krucifix.
Mest uppmärksamhet sedan dess väckte stölden av fyra medeltida träskulpturer i Tidersrums kyrka i Östergötland förra året. Den skedde bara fyra dagar innan dörrlarm skulle installeras och skulpturerna skulle stöldskyddas. Polisen lade dock snabbt ner utredningen i brist på spår och än så länge har de fyra ovärderliga skulpturerna inte synts till.
Sådana händelser blir dock alltmer ovanliga. Statistik från Brottsförebyggande rådet visar att antalet brott mot kyrkor och museer har minskat stadigt hittills under 2000-talet.