Bolagisering gav längre beslutsvägar
2011-11-28, Tidningenvision.se
När folktandvården i Gävleborg bolagiserades hade personalen stora förväntningar. En utvärdering fem år senare visar att skillnaderna blev små och att beslutsvägarna i stället blev längre.
I januari 2007 bolagiserade Landstinget Gävleborg folktandvården. Motiven var bland annat att tandvården skulle bli mer likvärdig över hela länet, rollen som utförare skulle bli tydligare samt att tandvården skulle bli effektivare och lättare att utvärdera.
Nästan fem år senare har landstingen gjort en utvärdering av bolagiseringen. Den visar att bolaget lagt mycket energi på att stärka ekonomin men satsat mindre på att utveckla vården.
Vid intervjuer med anställda svarade många att de upplever att beslutsvägarna blivit längre eftersom många frågor nu måste tas upp i bolagsstyrelsen.
Utvärderingen visar också att tandvården blivit mer tillgänglig genom ökade öppettider på kvällar och helger och att akutpatienter oftast får vård samma dag. Dock förekommer fortfarande förseningar, främst beroende på brist på tandläkare.
Reglerna för tandvården har blivit mer likartad över hela länet vilket medfört rättvisare konkurrens med den privata tandvården.
Utredaren Lage Wigren konstaterar att många medarbetare hade orealistiska förväntningar på bolagiseringen, att de skulle få del av överskottet och få större frihet i jobbet. De flesta tycker idag att det inte blev någon större skillnad, mest positiva är klinikchefer och tandvårdsledningen.
Tandläkarna i Gävleborg har haft en bra löneutveckling under flera år. 2010 var deras löner 10 procent högre än riksgenomsnittet och 15 till 20 procent högre än i grannlandstingen. Det är dock inte säkert att det högre löneläget har beror på bolagiseringen.
Även tandsköterskorna har något högre löner. 8 procent högre än i riket och 10 procent högre än i landstingen i närheten. För deras del har de något högre lönerna tidigare förklarats med att de jobbar på kvällar och helger.
De anställda i bolaget har dock mer friskvårdsstöd än andra landstingsanställda och bolaget utreder också om personal ska kunna få bonus.
På den negativa sidan visar medarbetarundersökningen att personalen känner mer stress och att man ofta tycker att man har tidsbrist. Även ledarskapet får låga betyg.