Tillgänglighetsmål hägrar i fjärran
2011-03-07, Tidningenvision.se
Vid årsskiftet skulle alla enkelt avhjälpta hinder vara borta för att öka tillgänglighet för personer med funktionshinder. Engagemanget i landets kommuner har visserligen ökat, men mycket arbete återstår.
Fakta
Skrivningen om enkelt avhjälpta hinder finns i den nationella handlingsplanen för handikappolitiken och i plan- och bygglagen 17 kap. § 21 a. Den gäller till exempel allmänna byggnader, butiker, restauranger, teatrar, parker och lekplatser.
Några exempel på aktuella åtgärder: montera trappräcken och entréramper, ta bort trösklar, installera automatiska dörröppnare och göra avfasning av trottoaren vid övergångställen.
Riksdagen beslutade år 2000 om ett antal handikappolitiska mål. En viktig del var att få bort alla så kallade enkelt avhjälpta hinder till utgången av 2010, vilket också fördes in i plan- och bygglagen.
Att målet inte uppnåddes framgår tydligt av en enkätundersökning som Sveriges Kommuner och Landsting har gjort. Visserligen har en hel del hänt sedan 2008 men att en rad åtgärder kvarstår.
Andelen kommuner som har en tillgänglighetsplan har ökat från 18 procent till 41 procent. För tre år sedan hade 52 procent av kommunerna rutiner för att påtala brister i tillgängligheten och enkelt avhjälpta hinder, 2010 var siffran 64 procent.
Enkätundersökningen visar att landets kommuner tror att det kommer ta flera år innan de handikappolitiska målen är uppnådda. Cirka en tredjedel av kommunerna tror att alla enkelt avhjälpta hinder kommer att vara undanröjda först 2016.