Oklart för it-tekniker i it-molnet
2011-03-08, Tidningenvision.se
När Salems kommun flyttar sina it-funktioner till internet behövs inte lika många tekniker. På sikt kan det bli neddragningar, men ledningen räknar i första hand med att ge teknikerna nya roller.
Salem är den första kommun i Sverige som lägger över sina it-funktioner till Google Apps. Det innebär att e-post och andra program ska köras genom webbläsare och dokumenten lagras på internet istället för på kommunens servrar.
Flytten till it-molnet som ska ske 1 maj kommer enligt beräkningarna att minska kostnaderna för program med 10 miljoner kronor på tre år. Det får också konsekvenser för kommunens it-tekniker.
– En del av den tekniska personalen kommer att fortsätta med det de gör nu, men det klassiska teknikerarbetet, det vill säga drift och underhåll, kommer att minska kraftigt, säger Tony Söderlund, it-chef i Salems kommun.
Kommer ni att dra ned på antalet anställda?
– Vad som händer i framtiden kan jag inte svara på, men i nuläget räknar vi med oförändrad personalstyrka där några får nya roller. Det handlar om att ta vara på kompetensen. Jag kan tänka mig att vi kommer att behöva personal för kvalitetsgranskning, beställning och andra funktioner, säger Tony Söderlund.
Fem av sex it-tekniker i Salems kommun är medlemmar i SKTF. Klubbordförande Fidel Mendez, som själv arbetar som it-tekniker, konstaterar att de ännu inte fått klara besked om några ändrade arbetsuppgifter.
– I teorin ska supporten skötas av Google, och det har pratats om att vi ska bli mindre tekniker och istället hålla i olika projekt. Men alla sådana förändringar måste i så fall förhandlas, säger han.
Finns det någon oro för personalminskningar?
– Det kan omöjligt bli mindre jobb på ett bra tag. Just nu är det mer att göra, och det är inte heller så att allt är klart i och med att vi implementerar Google Apps. Kommunens anställda är vana vid det gamla systemet och vi kommer att få fortsätta med att utbilda personalen, säger Fidel Mendez.