Det gäller att jobba i rätt kommun om man vill ha bra betalt som enhetschef inom äldreomsorgen. För skillnaderna är stora. Det visar SKTF-tidningens undersökning som 237 av landets kommuner svarat på.
Inte helt oväntat ligger åtta av de tio toppkommunerna i Stockholms län. I Danderyd, Upplands-Bro och Järfälla ligger medianlönen på över 41 000 kronor.
–Det är en medveten strategi. Vi har varit noga med att jämställa enhetscheferna inom socialförvaltningen med rektorer, de har lika många anställda under sig och har tung arbetsbörda, säger Barbro Norén, personalchef i Upplands Bro.
Upplands Bro har fem enhetschefer inom äldreomsorgen. Var och en har omkring 60–70 anställda. Alla enhetschefer har samordnare som hjälper till med administration. Ibland kan de även hjälpa till med löne- och utvecklingssamtal. Barbro Norén säger att enhetscheferna inte alltid har tjänat lika mycket som rektorerna.
–Förr såg det inte ut så, det har tagit lång tid att få upp enhetschefernas löner, säger hon.
Kan konkurrens om cheferna ha bidragit till att pressa upp lönerna runt Stockholm?
–Nej det tro jag inte, vi har inte haft svårt att få tag på chefer. Jag tror det är vår satsning på enhetscheferna som gett resultat, säger Barbro Norén.
Även i Danderyd, som redovisar högst lön för enhetscheferna, är det värderingen av arbetet som avgör lönen snarare än hård konkurrens om chefer.
–De har så stora arbetsgrupper och ett direkt ansvar. Resultatenhetscheferna på boendena har inga underställda verksamhetsledare eller liknande utan sköter hela chefsuppdraget själva, säger personalchefen Ulla Valentin.
Simrishamn är en av kommunerna utanför Stockholmsområdet som ligger på topplistan. Där fick enhetscheferna upp sina löner efter en arbetsvärdering där de placerades in i samma lönegrupp som chefer i typiskt manliga yrken, till exempel på den tekniska sidan.
Många av kommunerna som har lägre löner är mindre och ligger glesbygdsområden men det finns även andra förklaringar. I Hallsberg, längst ned på listan, är två av de sex enhetscheferna nyanställda och en saknar tidigare erfarenhet. Ett par av de andra cheferna har små områden med ett fåtal anställda.
Ronneby är en av kommunerna med allra lägst löner. Trots att flera av enhetscheferna har många anställda och fullt ansvar för verksamhet, ekonomi, personal och arbetsmiljö ligger medianlönen på drygt 27 000 kronor.
Kommunalrådet Roger Fredriksson (M) säger att han är medveten om att enhetscheferna har låga löner jämfört med andra kommuner.
–Vi har uppmärksammat det men har inte fattat några beslut om hur vi ska gå vidare.
Politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott diskuterar just nu vilka grupper man ska satsa på och vilket ekonomiskt utrymme som finns. En av grupperna är just enhetscheferna. Roger Fredriksson vill inte ge några löften men säger att han inte är nöjd med löneläget.
–Det är ett problem. Det påverkar rekryteringen och därmed också kvaliteten på vår verksamhet.