Barn vill ha fler möten med socialtjänsten
2011-03-07, Tidningenvision.se
I fjol öppnade Socialstyrelen en ny telefonlinje för barn i familjehem eller på hvb-hem. Många av som ringer vill ha hjälp att få bättre stöd från socialtjänsten.
Direktlinjen för barn som vill berätta om missförhållanden i familjehem eller hvb-hem startades förra våren. Hittills har 140 ungdomar ringt eller mejlat. Antalet har stadigt ökat i takt med att telefonlinjen blivit mer känd, nu är det mellan fem och sju samtal varje vecka, konstaterar Åsa Börjesson, socialråd på Socialstyrelsen.
– Det finns ju andra liknande telefonlinjer, till exempel till Bris, men skillnaden är att Socialstyrelsen är tillsynsmyndighet och kan vidta åtgärder, säger hon.
Hittills har också några samtal lett till att Socialstyrelsen startat tillsynsärenden. Men de flesta ringer för att få upplysningar om sina rättigheter eller för att få hjälp att kontakta socialtjänsten.
– Man skulle ju kunna tro att de är less på myndigheter, men så är det inte. De vill träffa socialtjänsten mer, säger Åsa Börjesson.
Hur gör ni då?
– Vi kontaktar socialtjänsten i deras hemkommun och påtalar att de ska ses. Sen försöker vi få det bekräftat av det barn som kontaktat oss.
I förra veckan kom Barnombudsmannens rapport där ungdomar på hvb-hem vittnar om en hård tillvaro med bestraffningar och negativa förväntningar från vuxna.
Åsa Börjesson tycker att BO:s beskrivning av barnens situation i stort stämmer med Socialstyrelsens erfarenheter. Men hon betonar att det ser väldigt olika ut, att det i vissa kommuner och på vissa hvb-hem fungerar väldigt bra, medan det är sämre i andra.
Vilka förändringar är viktigast att genomföra?
– Dels att räta ut de juridiska frågetecknen, till exempel kring vilka krav som ska ställas för att hvb-hem ska få tillstånd. Dels att socialtjänstens uppföljning av placerade barn blir bättre. Träffar man barnen ofta ökar möjligheterna att upptäcka missförhållanden, säger Åsa Börjesson.