2,7 procents löneökning för SKTF i kommunerna
2011-03-25, Tidningenvision.se
Lönerna för SKTFs medlemmar som jobbar i kommunerna ökade med omkring 2,7 procent förra året. Medlemmar med chefsjobb lyckades bättre i varannan avdelning.
Fakta
2010 års löneökning på omkring 2,7 procent ser ut att bli den lägsta på flera år. 2009 fick SKTFs medlemmar i kommunerna i genomsnitt 4,0 procent. 2008 och 2007 blev ökningarna 4,7 respektive 3,8 procent.
Enligt SKTFs avtal med Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, skulle medlemmarna som jobbar i kommuner och landsting få minst 2,0 procents löneökning under 2010 i genomsnitt. Den preliminära statistiken från fack och arbetsgivare visar nu att SKTF-medlemmarna i kommunerna fick 2,7 procent och de i landstingen 2,4 procent.
–Siffrorna är preliminära och kommer att bli någon eller några tiondelar högre. Några stora kommuner och ett par landsting har inte rapporterat än och finns inte med i statistiken, säger Kjell Svahn, ombudsman på SKTFs avdelning för löner och yrkesvillkor.
2010 års löneförhandlingar var ovanligt tuffa. En undersökning som SKTF-tidningen gjorde i höstas visade att många SKTF-ombud tyckte att arbetsgivarna fixerat sig vid 2-procentnivån och att det inte fanns något utrymme för individuella satsningar.
Förhandlingarna drog också ut på tiden på många håll. I november, drygt ett halvår efter att avtalet skrevs på, var över 40 kommuner ännu inte klara med de nya lönerna.
Än så länge finns ingen statistik uppdelad på kommuner eller yrkesgrupper. Men redan nu kan man se att cheferna, precis som under de föregående åren, verkar ha fått högre lönelyft även under 2010.
–I 50 procent av avdelningarna har cheferna fått mer än genomsnittet. Det verkar finnas en särskild vilja hos arbetsgivarna att satsa extra på sina företrädare på arbetsplatserna, säger Kjell Svahn.
Enligt Kjell Svahn landade utfallet för de andra fackförbunden i kommunerna på mellan 2,2 och 3,0 procent.
–Även för dem är siffrorna preliminära. Kommunal hade ett lägstutrymme på 490 kronor i månaden men fick en snittökning på 509 kronor, det motsvarar 2,5 procent, säger Kjell Svahn.
Trots att SKTFs medlemmar fick mer än lägstanivån i avtalet är det ändå betydligt mindre än 2009 då lönerna steg med 4 procent i genomsnitt.
–Löneökningstakten var rejält nedskruvad under förra året men ändå lyckades vi rädda reallönerna för medlemmarna, säger Kjell Svahn.
För 2011 ser det betydligt dystrare ut. Avtalet säger att SKTFs medlemmar ska få minst 1,5 procent samtidigt som inflationen ligger på 2,5 procent. Många arbetsgivare har signalerat att löneökningarna kommer att ligga nära bottennivån. Risken finns då att SKTFs genomsnittliga utfall blir lägre än inflationen och att medlemmarna därmed inte får några reallöneökningar. Det skulle i sådana fall vara första gången sedan 1998.