Unikt avtal för anställda på behandlingshem
2011-05-06, Tidningenvision.se
Efter sega förhandlingar är avtalet för anställda på behandlingshem klart. Lönerna ska sättas lokalt men den som är missnöjd kan få sin lön prövad på högre nivå.
Förra året sade SKTF i förtid upp avtalet med Vårdföretagarna efter att många medlemmar på behandlingshem inte fått någon löneökning alls. Efter långdragna förhandlingar, där det var nära att medlare kallats in, har man i dag kommit fram till ett avtal som gäller till 2014. Utöver behandlingshem gäller avtalet exempelvis inom privat äldreomsorg och på privata vårdcentraler.
Avtalsmodellen är helt ny för SKTF. Förbundets ombudsman Kjell Svahn känner inte heller till något liknande någonstans på den svenska arbetsmarknaden.
– Det förenar två modeller. I grunden är det ett sifferlöst avtal med lokal lönebildning. Men om inte det fungerar så kan vi reglera lönen centralt, säger Kjell Svahn.
I praktiken innebär det att den SKTF-medlem som är missnöjd med det förslag till lön man fått på lönesamtalet inom tre veckor ska kontakta SKTF, antingen på arbetsplatsen eller på det regionala centret. Då kan man som enskild medlem begära en så kallad central konsultation, något alla medlemmar har rätt till. En konsultation betyder att arbetsgivaren kontaktas av SKTF och Vårdföretagarna. I stället för lokal lönesättning kan det då bli tal om en centralt fastställd löneökning på i 3,5 procent för 2010 och 2011.
Det räcker att SKTF anser att arbetsgivare inte följt avtalet för att alla medlemmar på den aktuella arbetsplatsen ska få den centralt fastställda löneökningen.
SKTF har tidigare yrkat på att få in siffror med en garanterad löneökning i avtalet. Är det här ett misslyckande?
– Nej, det tycker jag inte. Det här förenar det bästa hos två modeller. I grunden tror vi på den lokala lönebildningen. Samtidigt ville vi ha in en garanti för att inte någon arbetsgivare ska missbruka avtalet, säger Kjell Svahn.
Andra nyheter i avtalet är att föräldrapenningstillägget förlängs från tre till fem månader och att jourersättningen och ob-tillägget höjs. Dessutom ska arbetsgivaren kartlägga kompetensen bland de anställda och vid behov erbjuda kompetensutveckling.
Ett vanligt problem på behandlingshem är hot och våldsamma situationen. Av den anledningen har SKTF drivit på för att minska ensamarbetet. I avtalet har skrivits in att en arbetsgrupp från SKTF och Vårdföretagarna ska följa frågan.
SKTF hade även yrkat på fler semesterdagar för unga, vilket man inte har lyckats driva igenom.