Tandsköterskor kräver högre lön för mer ansvar
2011-05-26, Tidningenvision.se
Att låta tandsköterskor på folktandvården i Varberg utföra vissa tandläkaruppgifter blev lyckat för klinikens ekonomi. Men i tandsköterskornas lönekuvert märks det knappast. Och nu kommer protesterna.
För 16 år sedan hade folktandvården i Varberg långa köer och ekonomin var dålig. Landstinget Halland beslöt att få till en förändring, så personalen fick börja jobba skift och öppnade kliniken även på lördagar.
–Dessutom fick vi tandsköterskor vidareutbilda oss för att kunna utföra tandläkaruppgifter. Nu gör vi fyllningar, lägger bedövningar, tar avtryck och slutför ibland tandläkarnas arbeten. Det är ett helt annat sätt att jobba och innebär mycket mer ansvar än tidigare, säger tandsköterskan Margit Albrektson.
Förändringarna har inneburit att köerna till kliniken har försvunnit, då den har kunnat ta emot fler patienter, vilket i sin tur har lett till större intäkter.
–Det här är ett jättekul sätt att jobba, men det borde synas någonting i lönekuvertet också, säger Margit Albrektson, som tillsammans med drygt 30 kollegor på kliniken i Varberg har skrivit ett brev till tandvårdsledningen och politiker i Region Halland för att uppmärksamma det hela.
I brevet pekar de bland annat på att medellönen för tandsköterskor ligger på 21 500 kronor, medan en ortodontiassistent, som också utför tandläkaruppgifter, tjänar 2 500 kronor mer i snitt.
Trots att ledningen i ett svarsbrev medger att tandsköterskorna utför tandläkaruppgifterna på ett bra sätt, tycker man att lönenivån är ”skälig”. Samtidigt motiverar man ortodontiassistenternas högre lön med att de har läst två terminer på högskola.
Tandsköterskor på folktandvården i Varberg har utbildat sig under lika lång tid på högskolan just för att kunna bidra med tandläkaruppgifter. Vad är skillnaden?
–Det är två helt olika saker. Det var en uppdragsutbildning tandsköterskorna fick gå för 16 år sedan. De fick ett lönepåslag då, som sedan har fasats ut med åren, eftersom det är kunskaper som tandläkare lär ut internt i dag eller som man kan få via internkurser.
–Men ortodontiassistenterna läser på högskolan för att kunna utföra väldigt specifika arbetsuppgifter i en mycket speciell verksamhet. De är tandregleringsspecialistens förlängda arm, säger tandvårdschefen Gunilla Swanholm.
Är tandsköterskornas högskolepoäng helt värdelösa nu?
–Det sa jag inte. Men utbildningen ligger långt tillbaka i tiden och går inte att jämställa med en ortodontiassistentutbildning.
Gunilla Swanholm menar också anledningen till att patientköerna har försvunnit i Varberg är för att där finns två folktandvårdskliniker. De här sakerna får Margit Albrektson att häpna.
–Nämen hallå! 60 högskolepoäng som 60 högskolepoäng. Jag är glad att ortodontiassistenterna får en hyfsad lön, men det ska väl vara lika villkor för dem som har läst lika länge på högskolan.
–Och ja, det har öppnats en ny klinik i Varberg, men det är den superförändring i vårt sätt att jobba som har bidragit till att korta köerna och till bättre ekonomi, hävdar hon.
Margit Albrektson och hennes kolleger tänker inte ge sig. Nu formulerar de protestbrev nummer två.