Rebell eller medlare – vem är du?
2011-05-24, Tidningenvision.se
Är du mellanbarnet som alltid medlar i konflikter på jobbet eller den rebelliska lillebrorsan som sticker upp mot chefen? Att veta var dina kolleger är i syskonskaran kan hjälpa dig att förstå både dig själv och andra, enligt beteendevetaren Elisabeth Schönbeck.
Fakta
Storasyskon
Vana att vara ledare, eftersom de i princip fått en ledarskapsutbildning i barnkammaren. Bra på att effektivisera och rationalisera verksamheten. Gör som överordnade säger och är noga med lagar och regler. Kan uppfattas som konservativa. Kolleger kan störa sig på att storasyskonet säger åt andra vad de ska göra utan att någon bett om det.
Kända storasyskon: Fredrik Reinfeldt, Mona Sahlin, Hillary Clinton.
Småsyskon
Är kreativa och roliga men kan också vara våghalsiga rebeller. De tar gärna risker men har också lätt att tänka nytt och framtidsinriktat. Söker ofta äventyr och kickar. Som chefer är de bra på att genomföra radikala förändringar och utveckla nya idéer. Småsyskon blir ofta bra säljare eftersom de vet hur slipstenen ska dras för att få som de vill.
Kända småsyskon: Carola Häggkvist, Kay Pollak, Anders Borg.
Mellanbarn
Bra på att kompromissa och medla. De är vana att lyssna både uppåt och nedåt. Mellanbarn är sociala och trivs mitt i gruppen. Som chefer är de bäst på mellannivå. De kan vara veliga och lätt vända kappan efter vinden. Ett mellanbarn som har syskon av det andra könet har haft en särställning hemma medan mellanbarn med syskon av samma kön kan ha svårt att hitta sin egen identitet. De kan då satsa högre än sina syskon för att utmärka sig, som till exempel Carolina Klüft.
Kända mellanbarn: Thomas Bodström, Kattis Ahlström.
– Storasyskon har ofta en stark pliktkänsla, de är pålitliga och lite tråkiga. Ofta har de svårt att hantera när småsyskon struntar i att göra saker, eftersom de förväntar sig att alla ska ha samma pliktkänsla, säger Elisabeth Schönbeck, beteendevetare, som har specialiserat sig på syskonrelationer.
Äldstabarn och endabarn blir ofta stora ledare. Elisabeth Schönbeck har tittat på regeringen och kommit fram till att de flesta ministrarna är antingen storasyskon eller endabarn.
– De har ofta ett behov att visa sig duktiga och föra familjetraditioner vidare.
I våldsamma politiska demonstrationer eller på Idolscenen hittar man i stället småsyskonen.
– Ingen är bättre eller sämre, folk passar bara olika bra till olika arbetsuppgifter. Småsyskon är kreativa, charmiga och roliga. De vill ofta opponera sig mot chefer, men det kan vara bra att någon vågar säga ifrån.
När konflikter blossar upp kan det vara bra att fundera på vad arbetskamraterna har för syskon. Om två kolleger inte tål varandra utan märkbar anledning kan svaret finnas där. Om en kollega plötsligt stormar ut ur fikarummet kan det bero på att någon annan gått på precis som dennes storebror.
– Det finns många vuxna som är så inne i sin syskonroll att de ser barndomsupplevelser i de andras roller och plötsligt tänder till utan att någon förstår varför. Men det kan också vara tvärtom att vi fattar sympati för en viss person, för att den påminner om ens syskon.
Det finns även en könsaspekt på syskonroller, menar Elisabeth Schönbeck. En storasyster till bröder är bra på att sätta bråkiga män på plats och beter sig ofta mer ”manligt” än en storasyster som har småsystrar. Mellan två kvinnliga chefer kan det därför uppstå konflikter som påminner om dem mellan manliga och kvinnliga chefer.
Män som bara har systrar beter sig också mer kvinnligt än en man med bara bröder.
– Ta Lasse Berghagen, som är lillebror till två systrar, till exempel. Jag vet att hans pappa ville att han skulle bli tandläkare men han ville hellre spela gitarr och sjunga om nallebjörnar.
Hur stor roll spelar egentligen placeringen i syskonskaran?
– Jag ska vara lite kaxig och säga att det påverkar väldigt mycket. En storebror på ett gods i Skåne har mycket gemensamt med en storebror som är gatubarn i Rio. Båda ansvarar för att verksamheten ska gå runt, vare sig det handlar om att förvalta godset eller att stöldräderna ska gå bra, säger Elisabeth Schönbeck.
Anni Alm (storasyster)
anni.alm@sktf.se, 08-789 65 02