Minst 5,5 procent till frikyrkoanställda
2011-05-06, Tidningenvision.se
Löneökningar på lägst 5,5 procent i snitt på två år, satsning på kompetensutvecklig och rätt till yrkeshandledning för pastorer och diakoner. Det är en del av innehållet i det nya avtal SKTF har tecknat för medlemmar inom frikyrkan.
SKTFs nya kollektivavtal med Arbetsgivaralliansen för branschen Trossamfund och Ekumeniska organisationer gäller för cirka 1 100 medlemmar som arbetar i bland annat baptistsamfund, pingst- och missionskyrkorna.
Avtalet som är tvåårigt innebär att löneökningarna ska vara lägst 2 procent i genomsnitt i år och lägst 3,5 procent 2012. Det kan jämföras med de flesta andra avtal för 2011 som landat på 1,5 procent i löneökningar.
– Jag tycker att vi lyckats bra med många villkorsfrågor och jag tror också att löneutrymmet att kommer att stå sig väl, säger Kurt Blomqvist, förhandlande ombudsman på SKTF.
I avtalet slås fast att lägstalönerna ska höjas från 16 500 kronor till 17 200 kronor från första maj i år, och till 17 800 1 maj 2012.
Det nya avtalet ska också leda till mer kompetensutveckling. Alla medlemmar ska i samband med utvecklingssamtalet med chefen få en individuell kompetensutvecklingsplan. Därtill ska de medarbetare som arbetar i människovårdande yrken, bland andra pastorer och diakoner, ha rätt till yrkeshandledning.
– Det finns ett väldigt stort behov av yrkeshandledning. Idag förekommer det hos en del arbetsgivare, men det finns också de som inte erbjuder det alls. Därför ville vi ha det reglerat i avtalet och fick också gehör för det, säger Kurt Blomqvist.
Andra nyheter i avtalet är att det införs ett föräldrapenningtillägg under fem månader, att arbetstagare med förtroendetid får rätt till minst en ledig helg i månaden, samt att bilersättning regleras.
– Det är väldigt ovanligt med bilersättningsavtal på den privata sidan. Men nu har vi kommit överens om att parterna gemensamt ska gå ut med rekommendationer om bilersättning. Där ska det också stå att arbetsgivaren betalar självrisken om skador uppstår när bilen används i tjänsten, säger Kurt Blomqvist.