”Krävs mer än ett avtal”
2011-05-12, Tidningenvision.se
Det räcker inte med avtalen mellan kommun och företag. Om privatanställda ska slippa risk för repressalier måste det finnas regler eller avtal på den egna arbetsplatsen.
SKTFs jurist Daniel Falk är skeptisk till värdet av att ge anställda meddelarfrihet genom avtal mellan kommunen och det privata företaget. Ska det vara samma villkor för kommun- och privatanställda krävs en lagändring. Väljer man att teckna ett avtal krävs också en uppgörelse mellan det privata företaget och de anställda.
–Man kan skriva in det i ett lokalt kollektivavtal eller så kan arbetsgivaren utfärda regler om vad som gäller. Antingen kan man ha samma regler som i lagen eller så kan man ha
någon egen variant, säger Daniel Falk.
En kommunal arbetsgivare som hindrar anställda från att utnyttja sin meddelarfrihet bryter mot lagen och kan straffas. Men det kan inte en privat arbetsgivare. Företaget kan eventuellt bli skyldigt att betala skadestånd till facket om meddelarfriheten finns i kollektivavtal, men det är inte säkert att den anställde får något.
–Men om någon blir uppsagd för att ha talat med pressen trots att man hade meddelarfrihet genom ett kollektivavtal eller enligt regler för arbetsplatsen så skulle den uppsägningen troligen inte hålla i Arbetsdomstolen.
Krav på meddelarfrihet för anställda på privata vårdbolag imponerar inte heller på statsvetarprofessorn Lennart Lundquist i Lund som i hela sitt yrkesliv arbetat med offentlig förvaltning. Han tycker visserligen att det är positivt att Moderaterna lyfter frågan.
–Men i förslaget undantar man affärshemligheter. Det ska inte ingå i meddelarfriheten. Men vem ska definiera vad som är en affärshemlighet? Är inte allt i ett privat bolag
affärshemligheter?
För en enskild anställd blir det svårt att dra den gränsen, tror Lennart Lundqvist.