Göteborg satsar på administratörer
2011-05-11, Tidningenvision.se
Hur kan vi bättre ta tillvara på administratörernas kunskap? Den frågan ska Göteborgs stad finna svar på. Målet: att lyfta en yrkesgrupp som hamnat i skymundan.
Den bortglömda yrkesgruppen. Så beskrivs ofta administratörerna. Ett exempel på att det finns sanning i ett sådant påstående är när Göteborgs stad skulle byta lönesystem 2007. Tidigare hade lönefrågor främst skötts av administratörer men till det nya systemet fick bara chefer behörighet. Det här går inte, påpekade flera anställda och innan systemet sjösattes hade även assistenter fått behörighet.
Nu ska Göteborgs stad i stället försöka lyfta fram och utveckla sina administratörer. Stadskansliet har fått i uppdrag att ta fram försöksverksamheter där administratörsyrket tydligare kan renodlas. Bland annat ska man undersöka om administratörernas kunskaper används rätt och om det finns arbetsuppgifter som kan utvecklas.
Det är den borgerliga minoriteten i Göteborgs stad som lyft frågan. Maria Rydén (M) är vice ordförande i personal- och arbetsmarknadsutskottet.
–Det är lätt att administrativa arbetsuppgifter – som administratörer kan göra mycket bättre – läggs på chefer. Därför är det bra att man får på papper vad en administratör gör och att deras yrke sätts i fokus. Den här gruppen har tyvärr inte fått den uppmärksamhet den förtjänar.
Frågan väcktes i höstas i samband med att ett nätverk av administratörer i Göteborg anordnade en yrkesdag. Över 300 administratörer samlades, en undersökning av hur man uppfattade arbetssituationen redovisades och Jonas Ransgård (M), då vice ordförande i personal- och arbetsmarknadsutskottet, blev så intresserad att han i efterhand kontaktade SKTF för att få mer fakta ur undersökningen. Det ledde fram till det förslag som nu klubbats.
Laila Frleta är byråsekreterare i stadsdelen Västra Hisingen. Bemanningsfrågor, personal- och lönefrågor ligger på hennes bord. Kommunens initiativ tycker hon är toppen.
–Jag hoppas att vi ska synas mer som yrkesgrupp. Vi sitter på mycket kunskaper som inte syns på papper. Och kommer man fram till att någon kunskap fattas hoppas jag att vi kan få vidareutbildning.
Administratörskollegan Janis Fredman, som tillfälligt vikarierar som enhetschef, ser flera arbetsuppgifter som skulle kunna flyttas över från chefer till administratörer, som hantering av arbetsskador och schemafrågor.
Äntligen, säger hon om stadens initiativ för administratörerna. Men hon lägger in vissa reservationer.
–Det är nu det verkliga arbetet börjar. Att komma överens att man ska lyfta administratörerna är en sak. Men hur kompetensutvecklingen ska ske är något annat. Även lönerna är något som måste tas upp.
Om Göteborgs satsning kommer att påverka lönerna kan Maria Rydén inte säga något om. Men hon tror att inventeringen av arbetsuppgifter kan gynna administratörerna.
–Problemet är att det ofta saknas arbetsbeskrivningar, att mycket man gör inte står nedskrivet någonstans. De här inventeringarna kan bli ett ypperligt redskap vid lönesättningen, säger hon.