Fler otrygga jobb i kommunerna
2011-05-25, Tidningenvision.se
Efter att otrygga anställningar som vikariat och projektanställningar har minskat under flera år i kommunerna har de nu blivit vanligare igen.
Fakta
Enligt Lagen om anställningsskydd finns det två former av anställning – tillsvidareanställning och tidsbegränsad anställning. Den sistnämnda gäller för en bestämd tid. De två vanligaste tidsbegränsade anställningarna är:
Allmän visstidsanställning. Arbetsgivaren kan anställa på viss tid av vilket skäl som helst, men efter två år övergår anställningen till en tillsvidareanställning
Vikariat. Man ersätter någon annan som har den ordinarie tjänsten. Du kan vara vikarie i högst två år under en femårsperiod, sedan övergår anställningen till en tillsvidareanställning.
Dessutom kan man bli provanställd under högst sex månader. Därefter går anställningen över till en tillsvidareanställning om man inte kommer överens om något annat. Den anställda eller arbetsgivaren kan bryta provanställningen med två veckors varsel. Det gäller dock inte inom kommuner och landsting.
Källa: SKTF
Både fack och arbetsgivare i kommunerna är överens om att så många som möjligt ska ha trygga anställningar. Under flera år har också andelen tidsbegränsade anställningar, som projektanställningar och vikariat, minskat. Men nu har något hänt.
Mellan 2009 och 2010 ökade antalet visstidsanställningar med 4 000 tjänster, eller 7 procent. Under samma period minskade tillsvidareanställningarna med nästan 10 000, enligt statistik från Sveriges Kommuner och Landsting.
–Det märks tydligt i Göteborg, trots ett politiskt mål om att minska visstidsanställningar och timanställningar, säger Marcus Gustavsson, SKTFs avdelningsordförande i Göteborg.
Varför tror du att visstidsanställningarna har ökat?
–Arbetsgivarna är väl helt enkelt rädda för att de inte ska klara budgeten om de anställer på tillsvidaretjänster. I stället för att ersätta de som gått i pension får folk gå på vikariat eller allmän visstidsanställning länge, säger Marcus Gustavsson.
I Göteborgs stad ökade andelen visstidsanställda från 7,3 till 8,8 procent mellan 2009 och 2010. I april i år var andelen uppe i 9,1 procent.
Även i Malmö ökade andelen tillfälligt anställda förra året, från 9,2 till 11,5 procent. Det motsvarar 500 nya tillfälliga jobb. 100 av jobben är en satsning på att få in unga arbetslösa på tidsbegränsade anställningar i kommunen.
Förhandlingschefen Jan Lundin säger dock att kommunen minskat de tillfälliga anställningarna de senaste åren. Särkilt under 2009 då kommunen drog ned kraftigt på vikarier på grund av den ansträngda ekonomin.
–Jag skulle vilja säga att 2010 är en återgång till den nivå på tillfälliga anställningar som vi har haft tidigare, säger han.
Lena Emanuelsson, sektionschef på Avdelningen för arbetsgivarpolitik på SKL, tycker att det är för tidigt att dra några slutsatser av ökningen. Hon säger att den långsiktiga trenden ändå är att fler får tryggare anställningar i kommunerna.
Men många av de SKTF-avdelningar som SKTF-tidningen talat med håller inte med.
–Det är fler som får visstidsanställningar i dag än tidigare. Det ser jag på anställningsavtalen från arbetsgivaren, säger Margareta Glaad, ordförande i SKTF-avdelningen i Solna.
Andra exempel där facket uppger att otrygga anställningar har blivit vanligare är Tierp, Huddinge, Strängnäs, Götene, Värmdö, Svalöv, Timrå, Eksjö och Umeå.
Även SKTF Direkt, dit medlemmar kan ringa för att få rådgivning, får fler frågor om tillfälliga jobb.
–Tidigare har det mest handlat om mindre privata verksamheter. Nu är det mer vanligt även hos stora arbetsgivare som kommuner och landsting där man förut fick ett fast jobb, säger Eva Pålsson, rådgivare på SKTF Direkt
Bland de fackligt förtroendevalda finns en oro över att de tillfälliga anställningarna ökar. Förutom sämre anställningstrygghet kan det innebära att det kan bli svårare att tacka ja till ett bättre jobberbjudanden. Många har ingen uppsägningstid utan har förbundit sig att jobba hela tiden ut på vikariatet.
–Bryter man mot anställningsavtalet kan man bli skadeståndsskyldig och man får inga vidare referenser. Tyvärr så sprids sådant snabbt i Göteborgs stad, säger Marcus Gustavsson.