Brister i it-system sinkar läkarsekreterare
2011-05-27, Tidningenvision.se
När Ystads lasarett började räkna varenda tangenttryckning för att mäta hur effektivt de medicinska sekreterarna arbetade blev reaktionerna starka. Nu visar en rapport att det var det dåliga it-systemet som sinkade journalskrivandet.
Sjukhusledningens grepp att räkna alla tangenttryckningar för att se hur effektiva de medicinska sekreterarna är när de skrev diktat väckte stor uppmärksamhet och ilska. Flera anställda kände sig kränkta, övervakade och stressade av kontrollen. Deras arbetstakt skulle dessutom jämföras med läkarsekreterare på konsultföretaget som gjorde mätningarna.
Arbetsgivarens motivering till mätningarna var att journalskrivandet tog dubbelt så lång tid efter att sjukhuset infört ett nytt journalsystem.
Nu är mätningarna och en rapport från konsultföretaget klara. Resultaten visar att det inte är läkarsekreterarnas fel att journalskrivandet tar lång tid. Rapporten visar också att de medicinska sekreterarna på lasarettet jobbar lika effektivt som de anställda på konsultföretaget.
–Rapporten säger att med de förutsättningar sekreterarna har i dag kan de inte göra ett bättre arbete. Vi har många systemfel i vår organisation som drabbar dokumentationen och registreringen. Kan vi rätta till alla felen kommer våra sekreterare att kunna jobba lika effektivt som de gjorde innan vi bytte journalsystem, säger sjukhuschefen Matz Widerström.
Så att journalskrivandet gått långsammare är alltså inte de medicinska sekreterarnas fel?
–Nej, det är systemets fel och det tycker jag är jätteviktigt för sekreterarna att veta.
Vad ska ni göra nu?
–Nu ska vi gå igenom rapporten med facket och försöka beta av de saker som vi kan förbättra. Sen får vi mäta och utvärdera igen, säger Matz Widerström.
SKTFs huvudskyddsombud Annette Tufvesson är inte förvånad över resultatet i rapporten.
–Detta visste vi hela tiden. Hade de frågat de medicinska sekreterarna innan hade de kunna berätta. Met känns ändå skönt att de har kommit fram till att det finns stora brister. Att systemen inte pratar med varandra och att personalen tvingas göra massor av dubbelarbete. Nu hoppas jag att Region Skåne utvecklar systemen, säger hon.