Utbildning lyft för sekreterare i Värmland
2011-06-15, Tidningenvision.se
Effektivare arbete blev ett av resultaten när läkarsekreterare i Landstinget Värmland fick vidareutbildning på universitetet. Lyckat, tycker alla parter, men löneökningen har varit knapp.
Ett års studier eller mindre är inte tillräckligt för att jobba som läkarsekreterare i dag. Ungefär så resonerade Landstinget i Värmland, och lät därför läkarsekreterare som har gått den gamla skolan vidareutbilda sig.
– Yrkesrollen har ändrats enormt de senaste tio åren. Man skriver inte bara journaler längre, utan man är mer systemadministratör, ingår i olika projekt och bearbetar statistik, säger Mikael Jern, projektledare för Kompetenslyftet för läkarsekreterare.
270 läkarsekreterare har under året tagit chansen att plugga bland annat statistik och juridik under några veckor vid Karlstads universitet. Något som Mikael Jern är glad över.
– Det var fler än jag trodde, trots att jag räknade med att de skulle vara många.
Verksamhetschefen Annicka Ekendahl är också nöjd.
– Vi har en enorm nytta av läkarsekreterarnas kunskaper och tillämpar redan ett par av deras examensarbeten på arbetsplatserna.
Catharina Rhan, läkarsekreterare på kirurgiska klinken på Centralsjukhuset i Karlstad, är ett sådant exempel. Hon har tagit fram en arbetsmodell som används vid remisshantering.
– Det innebär bland annat att jag och två kolleger nu har tagit över all den remisshantering som också sjuksköterskor tidigare gjorde på kliniken. Vi har även hand om remisser från andra kliniker på sjukhuset och tar emot cirka 900 per månad. Tidigare var det mellan 300 och 400.
Det betyder förstås att Catharina Rhan har mer att göra, även om hon i stället har minskat på tiden för journalskrivning. Men hon sällar sig också till skaran som tycker att projektet har varit lyckat.
– Jag har mer koll på lagarna kring remisshantering och har tagit in mycket nytt.
Samtidigt tycker Catharina Rhan att utbildningen motiverar en högre lön.
– Jag har nu ett stort och helt annat ansvar att se till att remisser hamnar rätt så tidigt som möjligt.
SKTFs dåvarande avdelningsordförande, Barbro Åström, sa till SKTF-tidningen inför Kompetenslyftet för drygt ett år sedan att facket tänkte diskutera högre löner efteråt.
Kerstin Johansson, ny avdelningsordförande sedan i mars, är inne på samma linje, och säger att det faktiskt har blivit ett extra lönepåslag på 200 kronor i snitt i år bland de som har vidareutbildat sig.
– Summan går alltid att diskutera, men med den ekonomi som landstinget har tycker jag att det är bra att man har gjort den här satsningen på läkarsekreterare. De har dessutom fått utbilda sig på betald arbetstid.